İLK HASTANE TPAO’DAYDI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’nde açılan ilk sağlık kuruluşu ‘TPAO Hastanesi’ idi. Dr. Tarık Yeğiner’in uzun yıllar görev yaptığı hastane, şimdi ki Petrolspor Kulübünün bulunduğu binaydı. TPAO’nun eski yöneticileri, eşleri ve çocuklarının aralarında bulunduğu o zamanlar hastanede görev  yapan doktor ve diğer görevliler de var. 1957 Yılında açılan has tane önünde çekilen tarihi karede yer alanlar; “İ. Hakkı Arman, Doktor Suat, Raşit Erel, Dr. İlhami Akdeniz, Ruhsar Çalışlar, Perihan Tolgay, Çocuk doktoru, Tevfik Erel, Müjgan Safayhi, Melike Kaptan, Mehmet Baytan ve eşi, Selahattin Özkan, Hasan Göker, Nesrin Arman, Hasan Çil, Hasan Fehmi Eryılmaz ve kızı Zeynep Eryılmaz.”

ÜÇ  SİMA DA BATMAN TPAO’YU YÖNETTİ
1955 Yılından 1970’nin başına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nü yöneten simalar, petrol kentinden iz bırakarak ayrılmıştı. TPAO’da ilk Üretim Bölge Müdürü Rıfat Bayazıt, Raman Dağı’nda ilk petrol mühendisi Hulusi Berilgen ve Batman Bölge Müdür Muavinliğinin yanı sıra TPAO Genel Müdürlük görevini de kısa bir dönem yapan Selahattin Özkan, Batman görevlerinin ardından yurt dışı projelerde de önemli görevler üstlenmişti. Bir zamanlar ‘kara altın’ı Batman’da geliştiren üç simadan geride bu kare kaldı.

ARAÇLAR İÇİN KURBAN KESİLİRDİ
Bir zamanlar TPAO’nun önemli ünitelerinden biri de Kuyu Tamamlama’daki ‘Log’ araçlarıydı. Jeoloji Müdürlüğü’nün aktif olduğu 1980’li yılların başında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne satın alınan yeni araçlar için kurban kesimi yapılırdı. TPAO’da Kuyu Tamamlama ünitesinde ‘log kamyonu’ atölye dışına çıktığında dönemin yöneticileri bu hatıra kareyi çekmişti. O karede dönemin TPAO Batman eski Jeoloji Müdürü Samim Tatlı, Taner Türkkan, Erdener Doğruer ve Adıyamanlı Mehmet Tandoğan’ın da aralarında bulunduğu eski petrol emekçileri, kestikleri kurbanla objektiflere böyle yansımıştı.

40 KİŞİLİK TESİS MÜHENDİSLERİN EVİYDİ
Site Mahallesi’nin gözde tesislerinden biri de 40 kişilik pansiyon binasıydı. Bu konaklama merkezi daha çok petrol mühendislerinin kaldığı yer idi. B pansiyon bir yerde mühendislerin evi sayılırdı. Mesai sonrası soluğu pansiyonda alan mühendis ve teknikerler bir araya gelir, günün yorgunluğunu atardı. Habip Albayrak, Teknik Ressam Dilek Yalçınkaya, Oğuz Tunca, Levent Topçuoğlu ve Kemal Buran’ın 1984 yılında B pansiyonunda çektikleri fotoğraf.

Editör: TE Bilişim