Barış Arslan

*Bir zamanlar Batman Rafinerisi’nin sembolü TCC ünitesiydi. 2007 Yılında özelleştirildikten sonra kaldırılan TCC ünitesinde ‘Toprağın Kanı’ filminde rol alan Belgin Doruk, TCC ünitesindeki ışıkları gördüğünde şaşkınlığını gizleyememişti. Batman’ın tecrübeli ekibi 1960’lı yılların başında Fransa’ya eğitime gönderilmişti. İşte petrol şehrinde 80’li yıllar öncesinden bir kesit kare…

BATMAN’IN SEMBOLÜYDÜ

1955 Yılında üretime başladığında Batman Rafinerisi’nin kalbi TCC ünitesiydi. 1986 Yılına kadar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesindeki TÜPRAŞ Rafinerisi, 2007 yılında diğer rafinerilerle birlikte özelleştirilmişti. Rafinerinin modernizasyon çalışmaları kapsamında TCC ünitesi kaldırılınca, Batman bir sembolden olmuştu. Bir zamanlar rafinerinin önemli ünitelerinden olan ‘katalitik kraking’ ünitesi olarak bilinen eski ‘TCC Ünitesi’nin bulunduğu devasa kule geceleri yanan ışıklarıyla mükemmel bir manzara oluştururdu. 1966 Yılında ‘Toprağın Kanı’ filminde rol alan Belgin Doruk, TCC ünitesi ışıklarını görünce şaşkınlığını dile getirmişti; “Bu ışıklar İstanbul-Taksim’de bile yok.”

 BATMAN’DAN PARİS’E

Yıl 1961. Dönemin Batman Rafinerisi Müdürü Alaattin Balcı, tecrübeli formen merhum Ahmet Güven ve Diyarbakırlı mühendis Selahattin Körpe’nin de aralarında bulunduğu Batman Rafinerisi ekibi, Fransa-Paris’te. Fransa’nın bir liman şehri olan Bordeaux’taki rafineride bir süre eğitim gören Batman heyeti, kurs dışındaki zamanlarını Fransa’nın tarihi yerleri ile ünlü Eyfel kulesinde geçirmişti. İşte 59 yıl önce Batman’dan Fransa’ya giden Batman Rafinerisinin emektarlarından geride kalan hatıra kare.

TPAO’DA UYUMLU BİR EKİP

TPAO’da uzun yıllar çalışan Dr. Cengizhan Özer ile birlikte görev yapan merhum Dr. Kadir Sungur, Batman’ın eski eczacılarından merhum Haydar Azizoğlu ve TPAO’nun bazı ünite müdürleri mesaiden kalan zamanlarını bir arada geçirirlerdi. TPAO’nun 1 nolu misafirhanesi ile 40 kişilik tesiste zaman zaman bir araya gelen o uyumlu ekipten siyah-beyaz kare: “Ertuğ Dumanlı, Eczacı merhum Haydar Azizoğlu, Şaban Çoban, Dr. Kadir Sungurlu, merhum Sadi Özbeden ve Selim Delen.”

80 ÖNCESİ BATMAN GENÇLİĞİ

Yıl 1976. Burası TPAO’nun aile çay bahçesi. Batman’ın gençleri ise o dönemlerde zamanlarının büyük bölümünü TPAO’nun dinlenme tesislerinden havuz ve aile çay bahçesinde geçirirdi. Aralarında Zeki Altun ,Kadir Çelik, Mehmet Şah Biçici, halen Batman Özel İdare’de çalışan fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan ve Batman’ın ilk kundura mağazası sahiplerinden Osman Alp, TPAO çay bahçesinde o anı böyle ölümsüzleştirmişler.

Editör: TE Bilişim