Barış Arslan

*38 Yıl önce Batman mahalli takımlardan Elkaspor’da forma giyen şimdi ki Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’dı. 36 Yıl önce Esentepe’den çekilen kare 120 bin nüfuslu Batman’ın fotoğrafını gözler önüne seriyordu. Bir zamanlar Cumhuriyet Meydanı otobüsler ile taksi terminallerinin adresiydi. İşte iz bırakan Batman’dan farklı kareler…

ELKASPOR’DAN KAYSERİ VALİLİĞİNE

1980’li Yılların başında kurulan Batman’ın mahalli takımlarından Elkaspor, 1987 yılına kadar birçok yıldız futbolcunun yetiştiği örnek kulüptü. Bir zamanlar Batman’daki amatör takımlara taş çıkaran Elkaspor’da forma giyen futbolculardan biri de şimdi ki Kayseri Valisi Şehmus Günaydın idi. Yıl 1982. Emektar TPAO’nun futbol sahasında Mutiskospor ile Elkaspor arasında oynanan çekişmeli müsabakada forma giyen futbolcular arasında Vali Günaydın da vardı. Elkaspor’un 3-2’lik skorla galip geldiği maçta o ekipte forma giyenler: “(Ayaktakiler) Hüseyin Öndaş, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Bedrettin Alkan, ve Doğramacı Orhan Özdemir, (Oturanlar): Fehmi, Telekom emeklisi Şerafettin Ekici, kaleci Hasan Yıldırım ve Arif Dinçer.”

36 YIL ÖNCE ESENTEPE

Bu kare 1986 yılında Esentepe’den çekildi. DSİ Batman Şube Müdürlüğü’nün henüz kurulmadığı, eski Devlet Hastanesi temeli hazırlığının yapıldığı tarihte çekilen bu kare, petrol kentinin ne kadar hızlı geliştiğini gözler önüne seriyor. Belde, GAP, Kültür ve Gültepe semtlerinin olmadığını gösteren bu tarihi fotoğrafta Tofaş servisi olarak hizmet veren yerde şimdi de Batman Park alış veriş merkezi hizmet veriyor.  Bu manzara Batman nüfusunun 1980’li yıllarda 120 binlerde olduğunu gösteriyor. Turgut Özal bulvarının güzergahı dikkat çekerken, eski Diyarbakır yolu olarak bilinen güzergahta şimdi ki yeni hava limanı yolu da tek şerit olarak fotoğraf karesine yansımış. O dönemler Renault marka otomobiller de modaydı. İşte halen Batman Belediyesi’nde çalışan Şerif Kalaycı’nın, satın aldığı eski aracı da o tarihi kareye böyle yansımış.

31 YIL ÖNCE MİDYAT GARAJI

Batman’ın dününü yansıtan bir kare daha. Yıl 1989. Midyat Garajı bir zamanlar ‘ilçe otogar’ı gibi işlekti. Çevre köy ve ilçelere Midyat Garajı’ndan yolculuk yapılırdı. Midyat Garajında da tek katlı binaların yerini 2 ve 3 katlı yapılar almaya başlamıştı. Batman Belediyesi’nde görev yapan Şerif Kalaycı, o dönemlerdeki Renault marka 47 DN 331 plakalı özel otosunun önünde bu hatıra kareyi çekmişti.

80’Lİ YILLARDA CUMHURİYET CADDESİ

Batman’ın tarihi meydanı olan Cumhuriyet Meydanı bir zamanlar taksi durakları ile Belediye otobüslerinin adresiydi. Yıllarca meydanın çevresinde ‘otel’ olarak hizmet veren Demir oteli başta olmak üzere çevresindeki diğer oteller de Batman’a gelen konukların mekanı sayılırdı. Türkiye İş Bankası eski hizmet binası, Gör Pasajı ve eski Demir Otel, meydanın eski yapıları arasındaydı. 1960 ve 70’li yıllarda toplu taşımacılığı yapan faytonların ardından Taksi durakları ve Belediye otobüsleri meydandan kalkış yapardı. O tarihi meydanın dili olsa da o alanın şen günlerini anlatsa.

Editör: TE Bilişim