Barış Arslan

*Batman’ın eski eğitim yuvaları arasında yer alan Cengiz Topel İlkokulu’nun eski binası yerinde şimdilerde modern bina var. Binlerce öğrencinin yetiştiği eski eğitim yuvasında iz bırakan İsmet Düvek, emekli oldu. O dönemin öğrencileri de birçok meslek dalında ideal yere geldi. O eski öğrencilerin çoğu emekliye ayrıldı. Bayramlarda Cumhuriyet meydanında öğrenciler sığmazdı. İşte Batman’ın eski kareleri…

BAYRAMLARDA ÖĞRENCİLER ALANA SIĞMAZDI

Yıl, 1968. Burası Batman’ın ilk meydanı Cumhuriyet alanı. Batman’ın Cengiz Topel İlkokulunun eski eğitimcilerinden İsmet Düvek, Gençlik ve Spor Bayramı’nda bazı öğrencileriyle o töreni ölümsüzleştirmişti. O dönemlerde petrol kentinin tek meydanına öğrenciler sığmazdı. Emekli eğitimci İsmet Dövek, 52 yıl önce öğrencilerinden Sema Toy, Ferah Gülgür ve Celal Yardım’la objektiflere böyle poz vermişti.

EMEKTAR EĞİTİMCİYDİ

Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel ilkokulunda sayısız öğrenci yetişti. Hürriyet ilköğretim okulunun açıldığı 1962 yılından sonra açılan Cengiz Topel ilkokulunda iz bırakan öğretmenlerden biri de İsmet Düvek’ti. 1974 Yılının 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı’nda Batman Lisesi bahçesindeki bayram provasına çocukları Veysel ve Özlem’le birlikte izleyen emektar eğitimci Düvek’in siyah-beyaz karesi.

90’LARIN CUMHURİYET CADDESİ

Burası Batman Belediyesi binasının bulunduğu Cumhuriyet caddesi. 30 Yıl öncesinde ‘il’ olan Batman’da ‘protokol güzergahı’ olarak bilinen Cumhuriyet caddesi ile Atatürk bulvarının kesiştiği yerde araç trafiği yoğunluğu yok denecek kadar azdı. 90’larda çekilen bu karede yüksek katlı binalar yeni yeni yükseliyordu. 1990 yılının başlarındaki o güzergah ile 2020’nin güzergahı arasında şimdilerde uçurum var.

NEREDE O PETROLSPOR

Yıl 1998. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar’dı. Batman Petrolspor, süper lige çıkmak için bilet almıştı. Petrolspor eski Kulüp Başkanı Talat Atalay döneminde tarihinin en parlak dönemini yaşayan Kırmızı-beyazlılar, mütevazi kadrosuyla köklü takımlara taş çıkarmıştı. Batman eski Valisi Temel Koçaklar’ın makamında tebrik ettiği eski kadrodaki bazı futbolcular; “Kaleci Mehmet Talaş, Önder, Tolga, Emin, Veysel, Okan Öztürk, Arif, Kerim, Faruk ve Fırat.” Batman eski Valilik binasında Kırmızı-beyazlı ekipteki futbolcular, Vali Koçaklar’ın sürpriz primiyle karşılaşmışlardı.

Editör: TE Bilişim