Barış Arslan

*Batman Lisesi’nden sonra 1960 ve 70’li yıllarda öğrencilerin  ilgi duyduğu lise; Endüstri Meslek Lisesiydi. Bu lisede eğitim görenler TÜPRAŞ rafinerisi ile TPAO’da iş imkanı buluyordu. 1975 yılında açılan Bağlar İlkokulu kenar mahallelerde eğitim imkanı bulmayan öğrencilere o dönemler büyük imkan sağlamıştı. 1980’li yıllarda ‘Leylom Video ve Kasetçiliğin’ bulunduğu mekana sanatçılar geldiğinde esnafların akınına uğrardı.

SANAT OKULU ÖĞRENCİLERİN RÜYASIYDI

Açıldığında adı ‘Sanat Lisesi’ olan petrol kentin ikinci lisesi daha sonra ‘Endüstri Meslek Lisesi’ adını almıştı. Edebiyat bölümünü tercih edenlerin Batman Lisesine, meslek sahibi ya da TPAO ile TÜPRAŞ Rafinerisine girmek isteyenlerin adresi ise Endüstri Meslek Lisesiydi. Yıl 1979. Burası eski EML giriş kapısı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na hazırlanan lisenin bando takımı, objektiflere böyle poz vermişti.

EML’DE ÖRNEK EĞİTİMCİLER

1980 ila 1985 Yılları arasında Batman Endüstri Meslek Lisesi’nde görev yapan eğitimciler o dönemler kurdukları futbol takımları ile öğrencileri futbol turnuvalarına teşvik ederdi. Okul Müdürü Nazmi Öztürk’ün de destek verdiği o dönemin eğitimcilerinden bazıları : “Cemal Sezgin, Servet Canata, Şeref Kaymaz, Murat Çiftçi, Talat Obut, M. Asım Sökmen, Sadettin Dumlu, Hüsamettin Tunca, Engin Kurt, Mehmet Emin, Refik İmamoğlu, Ali Kocatürk, Hüseyin Göçenoğlu, Zeki Kileç, Feyzi Ateş, Mehmet Bilenoğlu, Turgut Yatmazoğlu ve İsmail Kenar.” Endüstri Meslek Lisesi’nin örnek eğitimcilerinin kurduğu futbol takımı, turnuvaların gözde ekibiydi.

BAĞLAR İLKOKULU ÖĞRETMENLERİ

1975-76 Eğitim-öğretim yılında Bağlar Mahallesi’nde açıldığında; okula gidemeyen yüzlerce ilkokul çağındaki çocuk okullu olmuştu. Eğitim-öğretime açıldığında tecrübeli eğitimcilerin görev yaptığı okulda iz bırakan eğitimciler arasında İsmail hoca ile Refik İmamoğlu da vardı. 1978 yılında eğitim kadrosundaki eğitimciler aileleriyle birlikte hafta sonları pikniğe çıkardı. İşte bir hafta sonu da o dönemin eğitimcilerinin Raman’da bir petrol sahasında ‘at başı’ önünde çektirdikleri siyah-beyaz bir kare.

TEKEL’DE LEYLOM KASETÇİLİK

Yıl 1987. ‘Eski Tekel Caddesi’ olarak bilinen şimdi ki ‘Gülistan Caddesi’nde uzun yıllar müzik kasetçilik ile video çekimlerinin yapıldığı mekan ‘Leylom Müzik Marketi’ idi. Hatip Bağrıyanık ile Refik İmamoğlu’nun sahipliğini yaptığı müzik marketine dönemin tanınmış sanatçıları geldiğinde, güzergahtaki esnaflar o mekana akın ederdi. İşte Selahattin Alpay’ın konserinden önce Refik İmamoğlu ile hatıra fotoğraf çeken ‘Eski Tekel Caddesi’nin eski esnaflarından hatıra bir kare.

Editör: TE Bilişim