Barış Arslan

*Batman’ın 1960 ve 70’li yıllarındaki moda, büyükşehirlerle boy ölçüşecek düzeydeydi. Gençler daha çok İspanyol paça pantolon giymeyi tercih ederdi. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, eşi Semra Özal ile çıkarma yapmıştı. Özal çifti, Batman’da büyük bir ilgiyle karşılaşmıştı. Batman’ın filozofu sayılan ‘Brako’nun meskeni ise birinci caddeydi. İşte petrol şehrinin dününden unutulmayan bazı fotoğrafları.

BATMANLILAR, MODAYI TAKİP EDERDİ

Yıl 1977. Burası Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel okulu binasının önü. Kurban bayramında bir araya gelen semtte oturanlardan (ayaktakiler) AK Parti Batman eski İl Başkanvekili Muhittin Özçelik, kardeşi Selahattin Özçelik, yerel sanatçı Yahya Osman Tangüner, oturanlardan Siirt Petrol firması eski çalışanlarından Mehmet Özdaş’ın da  aralarında bulunduğu gençler, daha çok geniş yaka gömlek-ceketin yanı sıra İspanyol paça pantolon giymeyi tercih ederdi. Bu karedeki simaların bir bölümü, yurt dışında bazıları da çok sevdikleri Batman’dan kopmuş değil. İşte 40 yıl öncesinin Batmanlı gençlerin giyim tarzını gösteren tarihi bir kare.

BRAKO FİLOZOF GİBİYDİ

Batman DDY eski çalışanlarından ‘Brako’ lakaplı, Balpınarlı Kerem’in yaşamı 1987 yılına kadar birinci cadde de geçti. Peron ile eski TMO silolarının bulunduğu bölge, kentin filozofu sayılan Brako’dan sorulurdu. Bir dönemler petrol emekçileri ile DDY çalışanlarının daha çok sohbet ettiği ‘Brako’ kış aylarında bile çok sevdiği o birinci cadde de yalın ayak dolaşırdı. İşte merhum Brako’nun 1’inci caddedeki bir fotoğrafı.

ÖZAL, YORGUN DÜŞMÜŞTÜ

1990 ve öncesinde sık sık Batman’a gelen Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, eşi Semra Özal ile birlikte Batman Belediye sarayı binasının açılışına katılmıştı. Merhum Özal’ın yorgun düştüğü yüz hali objektiflerimize böyle yansımıştı. Cumhuriyet caddesinde binlerce Batmanlının karşıladığı merhum Özal ve eşi Semra Özal’ın Batman gezisinden geride bu kare kaldı.

80’Lİ YILLARDAKİ LİSE GENÇLİĞİ

1979-80 Batman Lisesi mezunlarından Selahattin Özçelik ve Muzaffer Işık, o yıllarda lise gençliğinin tercih ettikleri İspanyol paça modalı pantolonlarla objektiflere böyle poz vermişler. O dönemlerde Batman’ın kahvelerinde daha çok bilardo masası hakimdi. Liseli gençler, derslerinden kalan zamanını bilardoya ayırırlardı.

Editör: TE Bilişim