ANKARA-ULUS HATIRASI

Tarih, 1972… Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Gülpaşa Sezer’in yetiştirdiği ve okulun üçüncü dönem mezunlarından Beyjen Çelik, Nizamettin Aydiş ve merhum Emrdullah Akan ile Batman eski Endüstri Meslek Lisesi mezunlarından Dr. Ahmet Yıldız, girdikleri üniversite sınavlarından başarı elde etmişti. Sınav öncesinde Batmanlı dört simanın çektiği siyah-beyaz kare. Batmanlı Çelik turizm sektörüne atıldı, Emrullah Akan Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanlığı yaptı, Akan uzun bir süre önce yaşama veda etti. Nizamettin Aydiş halen Batman Ziraat Odası Başkanlığı görevini sürdürüyor. Batman eski Devlet Hastanesi Başhekimliğini yapan Dr. Ahmet Yıldız ise çok sevdiği Batman’dan ayrılmadı.

BATMANLI GENÇLERİN ÜNİVERSİTELİ YILLARI

Dershane ve özel eğitim kurumlarının olmadığı dönemlerde Batmanlı gençler, üniversite sınavlarında tarih yazıyordu. Halen yaşamını Ankara’da sürdüren emekli eğitimci ve hukukçu Gülpaşa Sezer, Batman’da eski öğrencileriyle gurur duyduğunu söylüyor ve ekliyor; “1969 ile 1974 yılları arasında Batman’dan Türkiye’nin önemli üniversitelerine çok sayıda öğrenci gönderdik.” İşte Bursa Üniversitesi’ni kazanan Batmanlı Beyjen Çelik ile yine Batman Lisesi mezunlarından Kurtalanlı arkadaşı ile 1974 yılında Bursa’da çektiği hatıra kare.

BATMAN ESKİ OTO GARI

1970’li Yıllarda Batman Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı’nın, Şafak Mahallesi’nde yaptığı ve şimdilerde İş-Kur ile SGK hizmet binalarının olduğu alan, ‘Şehirler arası otogar’ 1990’ların başına  kadar hizmet verdi. 1994 Yılında Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün, Batman-Diyarbakır yol güzergahına kazandırdığı oto gar ise Hüseyin Kalkan, döneminde açıldı. Eski şehirlerarası Oto Gar’da Kamil Koç, Oto Şark ve Siirt Petrol gibi bir zamanların gözde otobüs firmaları vardı. Eski Gar’ın yerinde şimdilerde SGK ve İş-Kur’un binaları var.

PETROL SAHALARINDA PİKNİK GÜNLERİ

Yıl, 1955... Dönemin Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün ilk petrol mühendislerinden Mithat Tolgay, Selahattin Malkoç, Melih Genca, İ. Hakkı Arman, İlhan İrepoğlu ve H. Fehmi Eryılmaz, eşleriyle birlikte Raman Dağı’ndan Hasankeyf’e bakış tepesinde düzenledikleri piknik günüde objektiflere böyle yansımışlar. Bu karedekilerin çoğu aramızda değil.

Editör: TE Bilişim