Batman Belediyesi’nin ilk hizmet binası Cumhuriyet Meydanındaydı. Şimdi ki Öncü İş merkezinin yerinde tek katlı taşlı bina, 1955 ila 1963 yılları arasında yerel yönetimin hizmet binasıydı. Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, ikinci dönemde Batman’a kazandırdığı 2 katlı hizmet binası, 2000 İş Merkezi’nin olduğu alana yapmıştı. İşte Batman’ın ilk meydanı ile petrolcülere ait bir kesit kare…

TAŞ BİNA GÖLGESİNDE BAYRAM

Burası Batman’ın 1957 yılındaki eski Cumhuriyet alanı. 1959-1960 eğitim-öğretim yılında Site’deki Atatürk İlkokulu’ndaki öğrencilerin de katıldıkları 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Bayramı törenleri, Batman Belediyesi’nin ilk hizmet binası olan taş konağı gölgesinde yapılmıştı. Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’nın, Belediye hizmet binasına dönüştürdüğü tek katlı taş konağın gölgesindeki geçen bayram törenindeki öğrenciler arasında Maymuniye Boğazı’ndaki ilk rafineri Müdürü, Raman Dağı ve Batman’ın Site Mahallesi’ndeki Atatürk ilkokulundaki ilk petrolcü yöneticilerinin de çocukları, yer alıyor.

GÖR İŞ MERKEZİ VE MEYDAN

1955 Yılında eğitim-öğretime açılan Batman’ın Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu eski öğretmenlerinden biri de Mustafa Şahin idi. 1960 Yılındaki bir resmi bayramda öğrencileriyle birlikte bayram etkinliğine katılan Şahin o anı ölümsüzleştirirken, Batman’ın ilk iş merkezlerinden olan Cumhuriyet alanındaki Gör iş merkezindeki 2 katlı ‘Batman lokali’ balkonunda 62 yıl öncesinde bayram törenlerini izleyenler de objektiflere böyle yansımıştı.

63 YIL ÖNCE EMEKLİ OLAN PETROLCÜLER

TPAO kuruluşunun 4. yıldönümünde ‘kara altın’da yılları geçen dört petrol emekçisi eski misafirhanesinde. Bir dönemler, petrol sahaları bu simalardan sorulurdu. Midyat-Basbirin, Hermis, Maymuniye Boğazı, Raman ve Garzan petrol sahaları, bu simaların mekanı bilinirdi. Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün Petrol Arama Müdürlüğü’nde görev yapan Dursun  Açıkbaş, Sait Şahankaya, Osman Bilen ve Yusuf Öney, emeklilerinden kısa bir süre önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün  eski 1 nolu misafirhanesinde 1959 yılında çektikleri hatıra kare.

1970’LERDE TPAO İKMAL MÜDÜRLÜĞÜ

Yıl, 1971… Burası; TPAO Batman eski İkmal Müdürlüğü... Artin Erten, Naci Ataman, Mesut Özdağ, Mehmet bey, Kenan Sıvacı, Sedat Ertunç, Ersin Peker, Dursun Güllü ve Mehmet Salman’dan oluşan ve bir dönemler TPAO’nun kalbi sayılan İkmal Müdürlüğü’nün eski çalışanlarından bazı simalar aramızda değil.

BU PANSİYONDA KİMLER KONUK OLMADI Kİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 40 kişilik B pansiyonunda yüzlerce petrol mühendisi konuk oldu. TPAO Batman eski Bölge Müdürlerinden Mehmet Yamaç, Aydın Saral ve Fikret Yöndem’in de yıllar önce kaldığı 40 kişilik pansiyon, 3 yıldızlı otel ayarındaydı. İşte 39 yıl önce TPAO’nun eski mühendisleri; “Habip Albayrak, Teknik ressam Dilek Yalçınkaya, Oğuz Tunca, Levent Topçuoğlu ve Kemal Buran.”

Editör: TE Bilişim