1970 ve 80’lı Yıllar Batman, kabuğuna sığmayan bir kentti. Dönemin Batman’daki eğitim yuvalarında öğrenim gören öğrenciler başarılarla adlarından söz ettirirken, öğretmenleriyle de arkadaş gibiydiler. İşte Batman’ın düne dair siyah-beyaz kareleri…

70’LERDE BATMAN LİSESİ ÇEVRESİ BÖYLEYDİ

Tarih, 16 Mart 1974... Batman’ın ilk liselerinden olan Batman Lisesi 5 Fen A sınıfı öğrencilerinden emekli eğitimci Bahattin Atilla, Nurettin Özdemir ve Orhan Aktürk, teneffüste bahçe ihata duvarı önünde çektikleri hatıra fotoğraf, petrol kentinin ne kadar hızlı geliştiğini gözler önüne seriyor. 1974 Yılında Petrol-İş Sendikası’nın yaptırdığı tek katlı ilk bahçeli konutlar, Askerlik Şubesi, SSK eski Batman Hastanesi binası ile Hava Meydan Komutanlığı’na ait lojmanlar, Batman Lisesi’ne komşuydu.

LİSE BÜNYESİNDEKİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ

Yıl, 1972. Bir zamanlar Batman Lisesi bünyesinde Ortaokul kısmı vardı. Giriş kapısı, şimdi ki Sanat Sokağına bakan eğitim yuvasında okuyan öğrenciler Suat Arıç şimdilerde Yalova’da yaşıyor. Batman’ın ilk gazetecilerinden merhum Haluk Yargıcı’nın ortanca oğlu Haluk Yargıcı ise Almanya’ya yerleşti. Eski Milletvekili merhum Abdurrezzak Ceylan’ın kardeşi Kasım Ceylan ve petrol sektöründen emekli olan Ramazan Pilatin, ise 50 yıl önce Batman Lisesi bünyesindeki ortaokul kısmında mezun olan öğrencilerdi.

LİSELİLERİN PİKNİK HATIRASI

Batman Lisesi’nde hem Müdür hem de Müdür Yardımcılığı yapan emekli eğitimci İzzet Çağrı, öğrencileriyle birlikte hafta sonları Hasankeyf’te piknik günlerine katılırdı. Yıl, 1982. Okul Müdür Yardımcısı İzzet Çağrı ile hatıra kare çekenler arasında Manisalı Biyoloji öğretmeni İlkay Saroz ile öğrenciler Hülya As, Filiz Türkay ve Zeki Yeşilmen de bulunuyor.

BOŞ BEŞİK PİYESİ YANKI UYANDIRMIŞTI

1982 Yılında Batman Lisesi öğrencilerinin yılsonu etkinliğinde sergiledikleri ‘Boş Beşik’ piyesine öğretmenler de destek vermişti. Lisenin eski öğretmenleri Osman Demir, Mehmet Üstüngel, Ziya Gökalp ilkokulu öğretmeni Necdet Susuz da piyeste liseli öğrencilerin yanında olmuşlardı. Site  Sinemasında sahnelenen ‘Piyes’ büyük ilgi görmüştü. Geçen ay hayata veda eden ünlü Fatma Girik’in, Hasankeyf’te yıllar önce çektiği ‘Boş Beşik’ filminin bir kesitini öğrenciler ‘piyes’ olarak sahnelemişlerdi.

BATMAN LİSESİ’NDE İZ BIRAKAN EĞİTİMCİLERDİ

Batman’ın ilk lisesi ‘Batman Lisesi’nde 1980’lerin başında görev yapan idealist eğitimciler, öğrencileriyle arkadaş gibiydi. Batman Lisesi Müdür Yardımlarından merhum Süleyman Batmaz, öğretmen Cebrail Kılıçgedik, öğretmen Muzaffer Tayyip Küpelioğlu ve yine dönemin Müdür Yardımcılarından Mardinli Mehmet Koldemir’in makam odasında çekilen bu fotoğrafın üzerinden 43 yıl geçti.

Editör: TE Bilişim