*Bir dönemler petrolcülerin ilk adresi Raman dağı eteğindeki Batman-Hasankeyf karayolu üzerindeki Maymune kampıydı. Merkez kamp ünlüleri ağırladı. Petrol sahalarını incelemeye gelen dönemin Cumhurbaşkanları, Başbakanları ve Devlet Bakanları, MTA Petrol İdaresi’nin 2 katlı taş binasında ağırlanırlardı. Maymune merkez kampında ilk petrolcüler yetişti. İşte ‘kara altın’ın ilk sahasından bir kesit manzara…

1943’TE MAYMUNİYE BOĞAZI

Yıl, 1948. Batman-Hasankeyf karayolu üzerindeki Maymune kampı. İlk petrolcü Cevat Eyüp Taşman, ABD’li Samuell Russell’in bulunduğu mühendisler, 2 katlı taş konakta dönemin petrolcüleriyle anı fotoğrafında. 70 yıl önce çekilen bu karede yer alan petrolcülerin tamamı hayata veda etti.

DİYARBAKIR’DAN RAMAN’A YOLCULUK

Batman’ın ilk petrolcüleri, 1940’lı yıllarda Ankara’dan Diyarbakır’a uçakla, komşu ilden Raman’ın yolunu arabayla tutunca araçları zaman zaman yollarda kalırdı. İşte 1944 Yılında Diyarbakır’dan arabayla Raman Dağı’nın yolunu tutan ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman’ın eşi Mehlika hanımı petrolcülerin merkez kampına götürürken, ABD menşeli otomobil aracı Maymune yakınlarında arızalanınca, petrolcüler yarım gün süreyle yolda mahsur kalmıştı

İKTİSAT VEKİLİ BAYAR’DI

Cumhuriyet döneminde ilk İktisat Vekili eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarından Celal Bayar’dı. 1940’lı Yılların başında Midyat-Basbirin petrol sahası ile Raman Dağı’nda da petrol üzerine araştırma yapan Bayar, Raman Dağı’nda dönemin ilk petrolcülerinden Cevat Eyüp Taşman ve MTA Genel Direktörü Hadi Yener’den bilgi almıştı. Mustafa Kemal Atatürk’ün son Başbakanı ve 195060 yılları arasında Türkiye’nin üçüncü ve askeri kökenli olmayan ilk Cumhurbaşkanı Bayar’dı.

BERENT, RAMAN’DA GAZETECİLERLE

Maden Teknik Arama İdaresi Teşkilatı’nın ilk Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent, 1946 yılında dönemin gazetecilerini Raman Dağı’nda konuk etmişti. 73 Yıl önce ‘Kara altın’ın keşfedildiği Raman’da yaygın basın temsilcilerini konuk eden Berent, Raman petrol sahasında uzun yıllar petrol üretiminin yapılacağını açıklamıştı.

MAYMUNİYE’DEKİ 2 KATLI KONAK

Bu iki katlı konak, 1940 ila 1952 yılları arasında ilk petrolcülerin meskeniydi. Maden Teknik Arama İdaresi’nin 1940 yılında ‘Şark Petrolleri’nin Arama ve Kuruluşu’ndaki ilk bina olarak bilinen Maymune Boğazı’nda bu yapıda dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, eski Başbakanlardan Şemsettin Günaltay ve Hasan Saka da konuk olmuştu.

Editör: TE Bilişim