UNUTULMAZ EMEKÇİLERDİ

1955 Yılında üretime başlayan Türkiye’nin ilk rafinerisi olan TÜPRAŞ Batman’ı 2 yıl süreyle işleten ABD’liler, ayrılınca işi üstlenen yerli mühendis ve teknikerler büyük başarıya imza atmıştı. Batman Rafinerisi ilk Müdürü Hasan Göker, aslen Gercüşlü olan merhum Emin Güven’in çalışmasını şöyle özetliyor: “Biz de bir Ahmet Güven vardı, değme mühendislere ders verirdi, Control Board’da şefin bilmediği şeyleri o bilir, verdiğimiz manuel’i okur ve uygulardı. Mükemmel biriydi.” Merhum Güven’in ekibinde Siirtli Muhdi Şeyban ve Siirtli Orhan da vardı. İşte 1968 yılında Burdur’daki yer altı mağaraları gezmeye giden merhum Güven, Şeyban ve Siirtli Orhan’ın geride kalan fotoğrafı.

İLK SONDAJÇILAR MİDYAT’LIYDI

Maden Teknik Arama’nın ‘Kara altın’ aradığı dönemde ilk sondajçıları Midyat ağırlıklıydı. Midyat ilçesi yakınlarındaki Hermis ve Basbirin-1 kuyularında petrolle buluşan aslen Midyatlı petrol emekçilerinden merhum Ferhan Şimşek, oğlu merhum Sabri Şimşek, Muhittin Eren ve Esad Atuğ’tan oluşan eski petrol emekçilerinden geride kalan bir kare.

TPAO BÜNYESİNDEKİ ESKİ RAFİNERİ

1983 Yılına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Türkiye’nin ilk Rafinerisi’nde çalışanlar emekçilere, bir zamanlar dere ceketler dağıtılırdı. TPAO’nun çalışanlarına yaptığı ‘giyim desteği’ yardımı konuşulurdu. İşte 1970’li yıllarda Batman Rafinerisi’nde görev yapanlar ile eski petrol emekçilerinden merhum Muhdi Şeyban’ın aralarında bulunan siyah-beyaz karedekilerin bir bölümü aramızda değil.

ŞEYBAN AİLESİNİN LİSE HATIRASI

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi emektarlarından Muhdi Şeyban, çocuklarını Batman’da okutan ender petrol emekçilerindendi. Ortaokulu Site Mahallesi’nde okuyan Tülay, Şenay ve Veysi Şeyban ailesinin 1980 yılı öncesinde Batman Lisesi binası bahçesinde çektikleri hatıra kare.

AKYÜREK’TE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR

Bir zamanlar Site Mahallesi’nden sonra gözde semt Akyürek’ti. Petrolcülerin büyük bölümü Site’ye en yakın semt olan Akyürek’te otururdu. Site ve Akyürek’te oturan petrolcü ailelerin çocukları, eğitim yönünden şanslıydı. 51 Yıl önce Akyürek Mahallesi’nde oturan eski petrolcülerden merhum Sabri Şimşek ve merhum M. Ali Öney’in çocukları şimdilerde 60 yaşın üzerinde.

SİTE ORTAOKULUNDA YETİŞEN ÖĞRENCİLER

1957 Yılında ‘eğitim-öğretim’e başlayan Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu, binlerce mezun verdi. Tam 51 yıl önce üniformasıyla şimdilerdeki ortaokul öğrencilerinden daha şık olan eski mezunlardan Zeki Şimşek ve Asaf Demirdağ’ın okul bahçesinde çektikleri siyah-beyaz kare.

Editör: TE Bilişim