GÖZTEPE VE ALTAY’DA FORMA GİYDİ

Bir zamanlar Midyat ile Batman’ın amatör takımlarında forma giyen Beşir Kutlu, 1960 ve 70’li yıllarda Göztepe ve Altay’da top koşturdu. Ege’nin başarılı takımlarında ter döken Kutlu, uzun yıllar Petrolofisi’nde çalıştı. İskenderun’da emekli olduktan sonra Batman’a yeniden yerleşen Beşir Kutlu, 80 yaşına girmesine rağmen ticaretle uğraşıyor.

CENTİLMEN FUTBOLCULARDI

Batman’ın amatör takımlarından Yeşiltepe, sayısız futbolcu yetiştirdi. Yeşil-Kırmızı renkli Yeşiltepe, bir zamanların güçlü ekibi Petrol’e kafa tutardı. İşte Petrol ve Yeşiltepe arasında oynanan müsabaka öncesinde hatıra kare çeken centilmen futbolcular; Tüpraş emeklisi Burhan Fidanlık, Vedat, Vahap Akbaş, Çetin ve Turhan.

YEŞİLTEPE’NİN İLK YILLARI

Bir zamanlar Batman’ın köklü amatör takımlarından Yeşiltepe’ydi. Kırmızı-Beyazlı ekip, 1969 yılında kuruldu. 52 Yıl önceki Gençlik ve Spor Bayramı’nda Yeşiltepe, özel maç için sahaya çıktığında TPAO emektar sahasındaki tribünlerde yer yoktu. 1970’li yılların Yeşiltepe’si; Mecit Ayhan, Süleyman Güç, Vahap Akbaş, Cemal Ayhan, Abidin İnsel, Yılmaz Gönülaçar. (Oturanlar); Selahattin Sağık, Mehmet Aksu, Şehmus, Maskot Cuma Sağık, Mehmet ve Ahmet Ekinci.

AYRILMAZ FUTBOLCULARDI

1974-75 futbol sezonunda Yeşil-Kırmızılı ekibin üç as futbolcusu; TPAO Stadında. TPAO emeklisi Ahmet Baday, Tüpraş emeklisi Burhan Fidanlık ve bir zamanların başarılı forvet elemanı Yılmaz Gönülaçar objektiflere böyle yansımıştı. Merhum Yılmaz Gönülaçar ise bir olayda hayatını kaybetmişti. Geride ise bu hatıra kare kaldı.

BU KADRO TARİH YAZMIŞTI

1975 futbol sezonunda Batman Petrolspor Türkiye Amatör Futbol Şampiyonasında tarih yazdı. ‘En centilmen ve en güzel futbol sergileyen ekip’ olarak Konya’nın yerel medyasında yankı bulan Kırmızı-beyazlıların kadrosunda Abit, Mehmet Aksu, Vahap Akbaş, İsmail Bağdu, Faik, Ersin, Nahit, Ceylan, Mahfuz, Müjdat ve kaleci Mithat başarılarıyla adlarından söz ettiren futbolculardı. Petrolspor’un Genel Sekreteri Tuncel Akalın ve dönemin yöneticileri, Konya’dan Batman’a büyük başarıyla dönen Petrolspor’un başarısını şöyle özetlemişti; “Türkiye amatör şampiyonasına katılma hakkı kazanan Petrolspor 1974-75 sezonunda hiçbir resmi müsabakada yenilgi almadan sezonunda ‘namağlup’ olarak kapatmıştı.

İŞÇİ TULUMUNU ÜZERİNDEN ÇIKARMAYAN EMEKÇİ

“Asayı ilk ben vurdum Batman’a” diyen İstanbul’lu Selahattin Çankaya, 1975 yılına kadar Batman’da çalışan ilk petrolcülerdendi. Batman’la olan öyküsünü anlatan Çankaya, bakın nasıl anlatıyor; “1955’te kendimi Batman’da buldum. Tek-tük petrolcünün olduğu dönemde Batman’ın Raman Dağından Garzan’a kadar dolaşıp durdum. Çok sevdiğim işçi tulumunu üzerimden çıkarmazdım. Yaz-kış, Cumartesi-Pazar demeden kamplara ve kuyulara giden yolları asfaltlamak için çalışıp durdum. İşçilikten inşaat bakım mühendisliğinin yol bakım amirliğini de yaptım. 4 Kızımı Batman’da yetiştirdim. İlk kızımı Batman’a evlendirdim. 27 Yılımın dolu dolu geçtiği Batman’dan istemeyerek ayrıldım.” Selahattin Çankaya bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu ama petrol emekçisi geride hoş bir seda bıraktı.

Editör: TE Bilişim