Batman’da 1960 ve 70’lı yıllarda dönemin petrolcüleri, öğretmelerin yeterli olmadığı dönemlerde derslere de girerdi. Eski petrolcülerin bazıları da petrol sahalarından uzaklaşmamak için vatani görevlerini Batman ya da Diyarbakır’da yapardı. Ulaşımın güçlükle yapıldığı yıllarda petrolcüler, helikopterle yolculuğa çıkardı. 90’lı Yıllarda ise petrolün başkenti Batman ünlü konuklarlı ağırlardı. İşte ‘kara altın’ın hikayesinden bir kesit kare…

70’LERDE BATMAN HAVA LİMANI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde 1976 ila 1994 yılları arasında görev yapan Yüksek Jeoloji Mühendisi Yavuz Tengiz, vatani görevini çok sevdiği petrol kentinde yaptı. Son yıllarda 14. İUS Üs Hava Meydan Komutanlığı’na dönüşen Batman eski Hava Meydan Komutanlığı’nda İstikam Bölüğü’nde Asteğmen olan Tengiz, askerliğini 18 ay yaptı. Batman Hava Meydan Komutanlığı Radar Bölümünde son iki ayı ‘Teğmen’ olarak yapan eski petrolcülerden Yavuz Tengiz, “Petrol şehrinde hem askerlik hem de petrolcükte unutamadığım anılarım var. Gerçek dostlarımı Batman’da edindim” diyor. Tengiz, Batman Hava Meydan Komutanlığı’nda görev yaptığında Meydan Komutanı Hava Pilot Yarbay Hüseyin Demir’di.
*Yavuz Tengiz, 1978 yılında Hava Meydan Komutanlığı’nın Radar’da görevliydi

80’DE TPAO MİSAFİRHANESİ

Kristal Park’ın henüz olmadığı yıllarda TPAO’nun ağırlama mekanı; eski Misafirhane idi. Dönemin petrolcüleri haftanın yorgunluğunu Misafirhane’de atardı. İşte eski petrol emekçilerinden bir kare; “Mesut Büyükbay, Mevlüt Aydın, merhum Alaaddin Mete, Selim Çiçek, Erdal Ahıska, Namık bey, Fikret Yöndem, Sabahattin Gümüş, Doğan Şimşir, Yavuz Tengiz ve merhum Ömer Arıcı.”

JEOLOJİ, TPAO’NUN KALBİYDİ
Yıl, 1989. Yer, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü. Jeoloji Müdürlüğü’nün toplantı salonundaki seminere katılan petrol mühendisleri arasında Mehmet Ekmen, Mehmet Tandoğan, Mevlüt Aydın, Yavuz Tengiz, merhum Ertan Engin, Ahmet Bayrak, avukat Selami Yücel ve Gökhan Çelik var. Bu ekibin tamamı TPAO’dan ayrıldı, bazı simalar ise yaşama veda etti ama 33 yıl öncesinin Batman seminerinden bu kare ölümsüzleşti.

KEÇECİLER VE ESKİ PETROLCÜLER
Yıl, 1990. Dönemin petrolden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler idi.  Batman ve Adıyaman’a incelemelerde bulunan Keçeciler, Batman’daki tecrübeli petrolcülerden brifing alırdı. Batman’daki bir petrol kuyusunda eski Bakan Keçeciler, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar petrol mühendislerinden Yavuz Tengi ve Erol Kanmaz’dan bilgi alırken, geri planda ise Batman Bölgesi’nin eski müdürlerinden Süreyya Ekim ve Ömer Sağlıksever duruyor.

HELİKOPTERLE YOLCULUK

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, petrolcüleri helikopterle sahalara ulaştırırdı. Petrol mühendisleri, 1982 Yılında ulaşımın güçlükle yapıldığı Hakkari-Cepkenli sahasına sismik çalışmalarını  yerinde görmek içinhelikopterle yapmak zorunda kalıyordu. Batman’da yılları geçen üç petrol mühendisi Fikret Yöndem, Yavuz Tengiz ve Adnan Gümüştaş, pilotlarla birlikte bu hatıra kareyi Hakkari’nin kuş uçmaz, kervan geçmez dağlarında çekmişti.

Editör: TE Bilişim