FOTOĞRAFLARLA BİR ŞEHRİN HİKAYESİ

İşte 1955’lerin Batman’ı. İşte ‘Petrol kasabasıyım’ diyen eski İluh’ta tarihi ‘meydan’ olarak bilinen Cumhuriyet Alanı’nda taşlı bina olarak bilinen Belediye Hizmet binası önünde toplanan kalabalık kitleden tarihi bir kare. Belediye binası önünde oturan kalabalığın sohbeti, siyah-beyaz kareye böyle yansımış.

BEYAZ SARAY’DA TOPLANTI

Batman’ın ‘İlçe’ olduğu dönemlerde toplantı ve etkinliklerin adresi; TPAO Beyaz Saray binasıydı. Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal, Belediye Başkanı Sait Ramanlı, dönemin Komutanı, ilçe yöneticilerinin de yer aldığı kalabalık davetliler önünde bir etkinlikte Beyaz Saray toplantı salonunda bir araya gelmiş. TPAO’daki ilk yöneticiler de o toplantıya tam kadro katılmıştı.

BAYRAM TÖRENLERİNİ KAÇIRMAZDI

Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, ulusal bayram törenlerini kaçırmazdı. 1958 Yılında TPAO’nun emektar sahasında henüz tribünlerin olmadığı dönemdi. Bayram etkinliklerini dönemin ilçe yöneticileriyle birlikte sandalyede izleyen merhum Ramanlı ve yöneticilerin hemen arkasında duran  bir aracın kasasında izleyenler de objektiflere böyle yansımış.

HALKLA İÇ İÇE BAŞKAN’DI

Bir zamanlar burası petrol kentinin kalbinin attığı meydandı. 1’nci cadde ile 2’nci caddenin kesiştiği tarihi alan, petrol emekçilerinin iş çıkışında buluştuğu yerdi. Yıl, 1958’in yaz mevsimi. Kafasında fötr şapkası ile dönemin Siirt Valisiyle birlikte meydanı gezen Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı ve beraberindeki heyet esnaf, seyyar satıcılar ve halk arasında DDY peronunun bulunduğu 1’nci caddenin yolunu tutuyor.

MAKAM ARACIYLA HER YERDEYDİ

TÜRKİYE Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün kurulduğu dönemlerde, ilk petrolcülerin ardından binek araç Batman Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’nın makam otosuydu. Austin aracıyla o dönemler çamurlu cadde-sokak demeden ücra evlere kadar giden merhum Ramanlı ile makam sürücünün çektiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim