BİR ZAMANLAR BANKACILIK
Batman’da banka şube sayısının arttığı yıllar 1970’li yılların başlarıydı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde petrol emekçi sayısının fazla olduğu yıllarda bankalar, ağırlıklı olarak Cumhuriyet caddesi ile çevresindeki 1’nci ve 2’nci caddelerinde şube açmıştı. Ticaret Bankası Şubesi, Japon pasajının zemin katında açılmıştı. Banka’nın ilk veznedarı ise merhum Nurettin Sapan’dı. Banka’da iki yıl görev yaptıktan sonra Sapan, Batman Belediyesi’nde Yazı İşleri Müdürü olarak göreve başlamıştı.

ATATÜRK İLKOKULU’NUN ESKİ ÖĞRETMENLERİ

Site Mahallesi’ndeki ilk eğitim yuvalarından Atatürk İlkokulu’nun eski öğretmenleri arasında yer alan Şahver Kaya ve Emine Işık, yüzlerce öğrencinin yetişmesinde emek verdi. Yıl 1973. 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramı’na hazırlanan öğrencileriyle hatıra fotoğraf çeken Emine Işık. O öğrenciler arasında şimdilerde doktor, mimar ve akademisyen olanlar var. Hüseyin Ekim, İlhan İnci, Göknel Dumanlı ve Hakan Kayıran’ın da aralarında olduğu Atatürk ilkokulundaki eski öğrenciler, 19 Mayıs Bayramı’na hazırlandıkları kıyafetlerle objektiflere böyle yansımış.

BATMAN ORKESTRASININ 5’LİSİ

TPAO Batman Orkestrasının as solisti İlhan Telli’nin ekibindeki solistler, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirleri 1968 yılında il, il dolaşırdı. Aldıkları oylarla ‘Altın Mikrofon’ yarışmasında dereceye giren Orkestralardan biri de TPAO Batman Orkestrasıydı. İstanbul-Boğaz’da bir araya gelen 5’li ekibe, müzikseverler ilgi göstermişti. İşte Batman Orkestrasının 60’lı yıllarda İstanbul Boğaz’ından geride kalan bir karesi. Orkestradaki bu 5’li yaşama veda etti.

GÜZELSES’İN AYRILDIĞI YIL

Yıl, 1975. TPAO Batman’da yılları geçen Batman Rafinerisi ilk İtfaiye Amiri Erdem Güzelses’in oğlu Celal Güzel için Atatürk ilkokulunda yapılan  veda etkiliğinden siyah-beyaz kare. Türkçe öğretmeni Şahver Kaya, sahneye çıkardığı Güzelses, arkadaşlarına veda ederken, göz yaşlarını tutamamıştı.

BATMAN’DA İLK DAKTİLO MEMURU

Batman’ın henüz nahiye olduğu dönemde ilk daktilo memuru olan merhum Abdulcelil Sapan’dı. Bölgenin ilk fotoğrafçıları arasında da yer alan isimlerden biri de aslen Cizre’li merhum Abdulcelil Sapan’dır. Batman Belediyesi eski Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan’ın babası ve halen Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde görev yapan Hakan Sapan’ın dedesi merhum Abdulcelil Sapan, 1950’li yılların başında geldiği Batman’da, hava limanında ilk daktilo memurlarındandı. Merhum Sapan’ın, 1946 yılında kasetiyle çektiği siyah-beyaz kare.

Editör: TE Bilişim