**Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, baharda piknikçilerin akınına uğruyor. Yerli turistlerin ilgi gösterdikleri Hasankeyf’te baharda renk tonları her yere hakim.

*Piknikçilere uyarıda bulunan Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen; “Tarihin gölgesinde piknik yapanlardan tek isteğimiz var; etrafa atık bırakmamaları.  Herkes piknik yapsın ama temiz bir çevreyi geride bırakalım” diyor.
PİKNİK YAPAN YAPANA
Tarihin gölgesinde haftanın yorgunluğunu atanlara Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’den uyarı var. Piknik malzemelerinin bırakıldığı alanlardaki atıkların çevreye verdiği olumsuz manzara dikkat çeken Kusen; “Tarih ve doğanın eşsiz mekanı olan Hasankeyf’te, herkesin piknik yapmaya hakkı var. Son yıllarda Hasankeyf yerli ve yabancı turist akınına uğruyordu ama çatışmalı süreç bir anda yabancı turistlerin buraya gelmesini kesti. Yerli turistleri ağırladığımız şu günlerde en büyük sorunumuz piknik yapmaya gelenlerin geride bıraktırdığı atıklar. Herkesi temiz bir çevreye davet ediyoruz” dedi.



TARİH GÖLGESİNDE NİKAH
Düğün mevsimiyle birlikte Hasankeyf, genç çiftlerin de nikah törenlerine tanıklık ediyor. Hasankeyf köprüsü girişindeki amfi dinlenme mekanında kurulan nikah masası, hafta sonları bazı çiftlerin mutlu günlerine ev sahipliği yapıyor. Batman Belediyesi Evlendirme Müdürü Nuri Turgut, bazı çiftlerin isteği üzerine Hasankeyf’te nikah kıydıklarını ifade etti. Batman ve yöresinde düğün mevsiminde ortalama 500 ila 750 çiftin nikahının kıyıldığını belirten Turgut; “Çiftler tarihin gölgesinde nikah kıyıyor. Biz de bu mutlu ana Hasankeyf gibi tanıklık yapıyoruz. Salonlar yerine daha çok tarihin gölgesinde nikah kıyan çiftler var” diye konuştu.



KÖPRÜ TADİLATI TAM HIZ
Dicle nehri üzerindeki tarihi köprünün tadilat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın Şanlıurfa’dan getirdiği taşlarla etrafı örülen tarihi köprünün tadilat çalışmalarında Karayolları işçileri çalışıyor. Ilısu barajı tamamlandığında su altında kalacak olan 5 bin yıllık köprü ayaklarının zarar görmeyeceğini belirten bazı Arkeologlar; “Hasankeyf köprüsündeki tadilat çalışması Garzan çayı yatağındaki Memikan köprüsünde de yapılmıştı. Köprülere uygun taş seçiminin Şanlıurfa’dan yapılması yerinde bir tercih” dediler.



KIYIDA PİKNİK
Batman barajı kapaklarının kapalı olduğu dönemlerde yurttaşlar, Dicle kıyısında piknik keyfi yaşıyor. Hafta sonları daha çok Dicle nehri kıyısında piknik yapan bazı yurttaşlar, tehlikelere de aldırış etmiyor. Boğulma mevsimi başlamadan piknik yapan ailelerin nehir kıyısından uzak kalmalarının gerektiğini belirten DSİ Şube Müdürlüğü ile AFAD yetkilileri, şöyle konuştular; “Kıyıda piknik yapan bazı aileler, tehlikenin farkında değil.  İki hafta önce Dicle kıyısında piknik yapan bir aileden yaşlı bir kadının düştüğü nehirde hayatını kaybetmişti. Piknikçilerin kıyıdan uzak kalmaları gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim