SURİYELİ EĞİTİMCİLER, TÜRKÇE’YE MERAK SARDI
Son dört yılda Batman’a yerleşen 20 bin Suriyeli sığınmacının sorunlarına çözüm bulmak amacıyla geçen yıl Muhacirler Derneği’ni kurduklarını belirten Nimet Kaçmaz; “Suriyeli eğitimciler Türkçe öğrenmek isteyince, Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte kurslara başladık” dedi. Cumhuriyet caddesindeki Hamidiler İş merkezindeki dernek binasında Cumartesi ve Pazar günleri 3’er saat arayla Türkçe kurs verildiğini söyleyen Kaçmaz; “Batman’da 20 bin civarında sığınmacı var. Daha iyi Türkçe öğrenmek isteyen sığınmacılara ders veriyoruz. İngilizce, Kürtçe ve Arapça’yı iyi konuşan Suriyeliler, şimdi de Türkçe öğreniyor. Başarılı olan kursiyerlere kurs bitiminde sertifika veriyoruz” diye konuştu.

SURİYELİ ÖĞRETMENLER DERSLERDE
Kurslara daha çok Suriyeli eğitimcilerin katıldığını belirten eğitmen Ali Şansı; “Suriyeli İngilizce öğretmenleri ve eğitim koordinatörleri buradaki özel eğitim kurumlarında çalışmak için Türkçe öğrenmek istiyor. Hafta sonları dernek binasında verdiğimiz kurslara Suriyeli eğitimciler ilgi gösteriyor” dedi.


“KURSLAR UMUDUMUZ”
Kamışlı’da İngilizce öğretmenliği yapan 24 yaşındaki Mehlike Hüseyin Gezik, derneğin açtığı üç ay süreli kursa katıldığını belirterek; “Eşimle 8 ay önce Batman’a geldik. Daha önce Kamışlı’da söz kesmiştik. Batman’da evlendik. 4’ü kız 2 erkek kardeşim var. Ailemin çoğu hala Kamışlı’da. Eşim burada doktor. Özel bir muayene açmak istiyor. Hedefim bu kurslarda Türkçe’mi daha da geliştirip özel bir eğitim kurumunda çalışmaktır” şeklinde konuştu.

KOBANİLİ EĞİTİM KOORDİNATÖRÜ
Kobani’den iki yıl önce Türkiye’ye sığınan ve bir süre Nizip’te kaldıktan sonra 8 aydır yerleştiği Batman’da Türkçe kurslarına katılan üç çocuk annesi 35 yaşındaki Fatime Osman, şöyle konuştu; “Muhacirler Derneği’nin açtığı Türkçe kursu ilgimi çekti. İki haftadır katıldığım kurslarda Türkçe’yi daha rahat konuşabiliyorum. İngilizce, Kürtçe ve Arapça’yı konuştuğum gibi Türkçe’yi de konuşmak istiyorum. Kobani ve köylerinde 5000 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü liselerde eğitim koordinatörüydüm. Üniversite’de hukuk bölümü bitirdim. Kobani’de Türkiye parasıyla yaklaşık 2000 TL maaşım vardı. Savaş çıkınca her şeyimizi kaybettik. Burada yeniden yaşama sarıldık.”

Editör: TE Bilişim