**30 Günlük Ramazan ayının son günlerine girmesiyle uzmanlar, vatandaşları beslenmeyle ilgili uyardı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, bayram ve sonrasında beslenmeyle ilgili önemli bilgileri kamuoyuna duyurdu

UZMANLARDAN ÖNEMLİ UYARILAR
Ramazan bayramına sayılı günler kala Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, vatandaşları bayramda ve sonraki günlerde beslenmeyle ilgili uyardı. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının yaşanmaması için önemli bilgiler paylaşan uzmanlar; “Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle ve Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü kişiler bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler. Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten ve enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birden bire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır” dediler.

“5 TEMEL BESİN GRUBUNA AĞIRLIK VERİN”
Uzmanlar şöyle devam etti; “Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, sağlıklı beslenme tabağında yer alan beş temel besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Bu besin grupları; Süt ve süt ürünleri grubu, Et-yumurta-kurubaklagiller ile yağlı tohumlar grubu, Sebzeler grubu, Meyveler grubu, Ekmek ve tahıllar grubudur. Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalıdır. Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlemelidir. Buna göre öğün sayısı 3 olarak planlanabilir. Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler ya da az şekerli hoşaf/kompostolar, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenmemelidir.” (Bünyamin Ayaz)

Editör: TE Bilişim