**Mardinspor’un da transfer karşılığında 4 adet Man kamyon aracının kendisine teklif edildiğini ifade eden Türe; “Petrolspor’u çok seviyordum. 1985 ila 90 sezonları arasında gol kralı olduğum için birçok kulüpten transfer teklifi aldığım halde Batman’dan kopamadım. Çevrem ağır basmıştı. Amatör olarak başladığım kulüpte profesyonel olarak futbola veda ettim” diyor.

4 SEZONDA 89 GOL
Batman’ın Meydan Mahallesindeki gençlerin kurduğu ‘Meydan Gençlik’te 1973-74 yılında mahalli ligde eğitimci Agit Yıldız, Suat Turan ve Faruk Dolgun’la forma giyen Halil Türe, 36 yıl süreyle Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Petrolspor’da hem amatör hem de profesyonel forma giyen başarılı bir futbolcu. 1984-85 Yılında 3. Lig 1. Grupta mücadele eden Batman Petrolspor’da forma giyen golcü Halil, 17 golle ilk kez gol kralı oldu. 1986-87 sezonunda ise sakatlık geçiren Türe, attığı 14 golle gol krallığı tacını üç golle kaçırmıştı. 1987-1988 futbol sezonunda gol krallığını ikinci kez elde eden Türe, 26 kez fileleri havalandırarak, dikkatleri üzerine çekmişti. 1988-1989 Sezonunda ise üçüncü kez gol krallığını perçinleştiren Türe, attığı 32 golle grubun ‘gol makinesi’ unvanını elde etmişti.



BATMAN’DAN KOPAMADI!
Bir dönemler 1. Ligde mücadele eden Diyarbakırspor başta olmak üzere yine bölgenin köklü ekiplerinden Mardinspor’dan da transfer teklifi alan Halil Türe, dört kamyonu elinin tersiyle itmiş. Türe, ilginç transfer hikayesini de şöyle anlatıyor; “Diyarbakırspor, 1987 yılında bana 30 milyon transfer teklifinde bulunmuştu. Yeşil-Kırmızılı ekipte forma giymek istiyordum. Türkiye Petrolleri Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’tı. Beni çok seviyordu. O’nu kırmayıp Batman’dan ayrılmadım. Mardinspor da o dönemler 2. Ligin gözde ekiplerindendi. Diyarbakırspor’la birlikte Mardinspor’dan da transfer teklifi almıştım. 10 Milyon transfer teklifi karşılığında 4 adet Man kamyonu bana önerdiklerinde kararsız kalmıştım. Yıllarca hizmet verdiğim Türkiye Petrolleri ve Batman’dan ayrılmak istemedim. İyi ki de ayrılmadım. Petrolspor’da hem futbolcu hem de idareci olarak şampiyonluk yaşadım.”
“PETROLSPOR’DA TOP OYNAMAK AYRICALIKLIYDI”
1977 Yılında Kulüp Başkanlığını Celal Taş’ın yaptığı Yeşiltepespor’da 3 yıl süreyle forma giyen golcü Türe, takım arkadaşlarını unutamıyor. Yaşar ve Hanefi Sessiz kardeşler, Recep Başalak ve Muhittin’le birlikte Yeşil-Kırmızı ekipte top koşturan Türe, 1980 yılında Petrolspor’a transfer edilen Batmanlı futbolcular arasında yer almış. 1976-1980 Yılları arasında dönemin TPAO Bölge Müdürü Fadıl Taymur’un kapattığı kulüp, 1981-82 futbol sezonunda yeniden açılmış. Batmanlı futbolculardan ağırlıklı oluşan kadroyu da şöyle anlatıyor Türe; “1981’de Petrolspor’a transfer olan futbolcular arasında merhum Hasan Akınbay, Ebedin Satıcı ve Fikret Yeni vardı. Mahfuz Fırat, Recep Başalak, İkram Aydın, Yaşar Sessiz, Fadıl Kayra ve Cahit Sönmez’le birlikte Petrolspor’a transfer olmuştuk.”

“1984’TE PROFESYONELLEŞTİK”
Türkiye Amatör Futbol Şampiyonasında Aydın’da Beşiktaş, Ordu, Altınordu ve İzmir Kağıtspor’un bulunduğu grupta ilk 4’e kalıp 3. Lige ‘merhaba’ diyen Petrolspor’da ilk teknik direktörlük yapan merhum Uğur Yıldırım’dan çok şeyler öğrendiğini de dile getiriyor golcü Halil; “Aydın’daki finalleri izlemeye gelen iki önemli teknik direktörün adı kulübümüz için geçiyordu biri Uğur Yıldırım, diğeri ise Nevzat Fırat’tı. Uğur hoca Petrolspor’un başına geçince, bize çok şey öğretti. Profesyonelliği Uğur hocadan öğrendik. Petrolspor’da uzun süreyle görev yapan isim Uğur Yıldırım’dı. O, üç kez ayrı aralıklarla takımın başına geçti. Petrolspor’a kolej gibi bir takım havası kazandırmıştı. Mekanı cennet olsun. Biz ondan çok şey öğrendik. Birlik ve beraberlikle hareket edince takımımızın yenmediği ekip yoktu. O dönemin Petrolspor’u bir başkaydı” diyor.



“PETROLSPOR İÇİN 2.KEZ FORMA GİYDİM”
32 Golle gol krallığını 3. Kez egale ettikten sonra 1990-1991 sezonunda futbolu bıraktığını kaydeden Halil Türe; “O sezon Petrolspor zor günler geçiriyordu. Küme düşme potasındaydı. Futbolu 6 ay önce bırakmıştım. Dönemin TPAO Bölge Müdürü Fikret Yöndem, Spor şefi Şehmus Öney ve Teknik Direktör Muammer Aygüler’in ısrarını kıramadım. Formayı giydim. Bitlisspor’a attığım golle sahadan 1-0’lık galibiyetle ayrılmıştık. O maç aynı zamanda da kümede kalmamızın garantisiydi” diyor. Kırmızı-Beyazlı ekipte çok sevdiği futbolcu arkadaşlarından Veysi Olgun, Agit Balcı, Kurtalanlı Abdulbasir ile Kızıltepe deplasmanı dönüşünde trafik kazasında hayatını kaybeden Tuncelili Ali ve Batmanlı Murat futbolcuların ölümüyle sarsılan Halil, eski günler için duygulanıyor; “Biz bir aile gibiydik. Bizden önceki ağabeylerimizden çok şey öğrendik. Onlar bize güzel bir kulüp bırakmışlardı. Dönemimiz Petrolspor’un altın yıllarıydı.”

“PETROLSPOR’A İYİ FUTBOLCULAR GELDİ”
57 Yıllık Petrolspor’un bölgede futbolun markası olduğunu da hatırlatmadan edemiyor Türe; “Adını kara altından alan Petrolspor, mazisi başarılarla dolu bir kulüp. Antrenör Muzaffer Koyuncu, eski futbolcular İsmail Baysal, Yılmaz Yalpı, Sedat Özsümer, Abdulvahap Akbaş, Mithat Atalay, Feridun Yeni, Şemsi Çelik, Mehmet Fırat, Muhdi Tan gibi Batman’dan yetişen futbolcular, Kırmızı-Beyazlı ekibin formasını başarıyla terleten isimler. Antrenör Mehmet Apari de bu kulübe sayısız futbolcu verdi. Orhan Kapucu ve Çetin İnsel de Petrolspor’dan büyük takımlara transfer oldu. 30-40 Yıl önce Batman’ın 4 amatör takımı vardı. Petrolspor, Batman Gençlik, Yeşiltepe ve Beşirispor’da forma giyen futbolcular parmakla gösterilirdi. Şimdi Batman amatör liginde 20’yi aşkın kulüp var. Nedense bir futbolcu yetişmiyor.”



“TARAFTARLAR 12. ADAMIMIZDI”
Son yıllarda futbolseverlerin Kırmızı-Beyazlı ekibin maçlarına olan ilgisizliğini de değerlendiren Petrol’ün unutulmaz golcüsü Türe, sözlerini şöyle sürdürüyor; “Şimdi ki izleyici o dönemler idmanlarımıza gelen seyirci kadar bile değil. Taraftar 12. adamımızdı. Çıktığımız deplasmanlara 12 otobüsle giderdik. Hiç unutmuyorum; Adıyaman deplasmanında yüzlerce taraftarın desteğiyle güçlü rakibimizi devirmiştik. O zaman Adıyaman’da yer yerinden oynamıştı. O zorlu deplasmandan taraftarımızla güçlükle şehirden çıkmıştık. Petrolspor’un forması her zaman bir puandır. Yeter ki ekip ruhu olsun, gerisi gelir.”

Editör: TE Bilişim