**Batman’ın il oluşunun 32. Yıldönümünde Çağdaş WebTV’ye konuk olan il döneminin ilk Belediye Başkanı ve eski Milletvekili Ataullah Hamidi; “O yıllarda Batman çamur ve tozuyla bilinirdi. Yokluk ve yoksulluk içinde güzel işler çıkardık. 32 Yıl önce yaptığımız bazı hizmetler hala kullanıyor” dedi.

“ŞEHRİN YÜZDE 80’İNE SU VERİLMİYORDU”
Batman’ın il oluşunun 32. Yıldönümünde Çağdaş WebTV’ye konuk olan Batman eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Ataullah Hamidi, anılarını anlattı. Gazeteci-yazar Arif Arslan ve fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın sunduğu programda 32 yıl önce devraldığı Batman’ın dününü anlatan Hamidi; “Belediye Başkanlığı görevine ilk başladığımda belediye binasına çamurdan gidilmiyordu. Briketler dizilerek binaya girebildim. Makam odasının duvarlarından su akıyordu. Bir çelik sandalye ve masa vardı. Misafirler için de tahta kasalar var, üzerine bir bel döşek koymuşlardı. Çivisi bile yoktu. Muhasebe Müdürünü çağırdım. Neyimiz var dedim. Kasa tam takır. Fen ekibini çağırdım; sadece iki-üç araç çalışıyor dediler. Batman’ın durumuna baktım, vaziyet köydü. Sokaklarda 15 yıllık çöpler birikmişti. Şehrin yüzde 80’ine su verilemiyordu. Yaz mevsiminde Esentepe’den bakılınca toz bulutu, tek ev görülmüyordu, kışın ise çamur deryası. İlçelerden gelen hemşerilerimiz terminal binasında çizmelerini poşetten çıkarıp takar öyle şehir merkezine gelirdi. Ne altyapı ne de üst yapı vardı. Bu şartlarda Belediye Başkanı oldum” dedi.

“BABAM HİZMET İÇİN 7 KÖYÜMÜZÜ DE
SATABİLİRSİN DEDİ”
Batman’a kalıcı hizmetler için çaba sarf ettiklerini kaydeden Hamidi, şöyle devam etti; “İmkanlar yok denecek düzeydi. Mevzuatı inceledim. Sonunda şuna karar verdim; mevzuata ve yasalara bağlı kalırsam kesinlikle bir başarı gösteremezdim. Halkın da bedduasını alırdık. İki ay sonra rahmetli babama gittim. Durumu anlattım. Eğer bir başarı gösteremezsek korkarım ki insanlarımız beddua edecek dedim. Ne istiyorsun dedi. Ben bir projeyi hayata geçirmek istiyorum dedim. En yüksek oy aldığım mahalle hangisi ise oradaki vatandaşlarla toplantı yapıp, kapalı olan caddelerini işgal olan yerlerini yıkmasını isteyeceğim dedim. Fakat hiç kimseyi de mağdur etmemek için de söz vereceğim dedim. Babam ‘oğlum millet beddua etmesin, sana emrediyorum 7 köyüm var. Her 7’sini de satabilirsin. İlk olarak da ruhsatlı olan evimden başla’ dedi. Sonrasında Batman’daki tüm bürokrasi ile görüştüm. Projemi açıkladım. Oradan başladık.”

“YAPTIĞIMIZ TESİSLER HALA KULLANILIYOR”
Hamidi, sözlerini şöyle tamamladı; “3200’e yakın yapı ve resmi kurumların da yüzde 80’i yıktık. Vatandaşlar kendi evlerini elleriyle yıktı. Allah o milletten razı olsun. Projemiz Türkiye’nin dört bir yanından ses getirdi. O yokluktan, yoksulluktan bugün 500 bin nüfusun üzerine çıkan Batman halen o tesislerin suyunu alıyor, sondaj kuyuları, su depoları, şebekeler hala kullanılıyor. 40-50 Yılı düşünerek projeleri yaptık. O yıllarda Kıra dağından yağan yağmur Batman’a sel gibi gelirdi, evlerin çoğu sular altında kalırdı. Çünkü Batman çanak şeklindeydi. Giderleri yoktu. Bunu görünce Türkiye’de bir yada iki büyükşehirde vardı. Batman’ın tümünde yağmur suyu kanallarını programa aldım. Şimdi nüfus 600 Bindi o sular o kanallara veriliyor. Bölgede bu hizmetlerle örnek olmuştu.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim