** Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün ‘25. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmaları’ ve ‘Çözüm süreci’ konulu paneline katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Arınç: “Bu tutuklama süreleri çok uzun ister asker, ister sivil, ister köylü, ister şehirli olsun. Milletvekilleri seçildikten sonra yerleri parlamentodur. Türkiye'de yargılanan kim varsa başta tutuklu belediye başkanları olmak üzere itiraz edebilir” dedi.


** Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de çözüm sürecinin bölgeye yansımasına dikkat çekerek, şöyle dedi: “Türkiye bu sorunu demokrasiyle çözerek dünyaya örnek olacak. Yani Kürt sorununu biz kardeşlik hukuku içinde daha çok demokrasi ve daha çok temel haklar konusunda Türkiye, dünyanın bir çok ülkesi içinde özellikle de Ortadoğu için ilham kaynağı olacak.”



MEDYA BATMAN’DA TOPLANDI

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün ‘25. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmaları’ ve ‘Çözüm süreci’ paneli Batman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Yılmaz Arslan, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, RTÜK Başkanı Davut Dursun, bazı akademisyenler, ulusal medya temsilcileri ve 12 ilin bölge gazetecileri katıldı. Batman’ın ev sahipliği yaptığı panelde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuklara Kürtçe, ‘Hun bi xer hatin, ser seremin, ser çavemin hatin’ (Başım gözüm, üstüne geldiniz) dedi. Şimşek, yine Arınç’a, programı Batman’da düzenledikleri için Türkçe, ‘Allah sizden razı olsun’ anlamına gelen Kürtçe, "Xwede ji tera ji be" dileğinde bulundu.


ŞİMŞEK: “DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ”

Türkiye'nin son 10 yıllık sürede gelişmiş dünya ülkeleri ile arasındaki farkı çok hızlı şekilde kapattığını kaydeden Şimşek, ‘Çözüm süreci’ ile Türkiye’nin Doğusu ile Batısı arasındaki farkın da hızla kapanacağını söyledi. Şimşek: “Çözüm süreci, Türkiye ile Avrupa ile arasındaki farkın kapatılması demek. Türkiye bu sorunu demokrasiyle çözerek dünyaya örnek olacak. Yani Kürt sorununu biz kardeşlik hukuku içinde daha çok demokrasi ve daha çok temel haklar konusunda Türkiye, dünyanın bir çok ülkesi içinde özellikle de Ortadoğu için ilham kaynağı olacak. Türkiye çok daha saygın ve küresel bir aktör haline gelecek. Hepimizin bu sürece sahip çıkması lazım. Bu süreç hepimizi ilgilendiriyor. Bu süreç bölgenin şaha kalkmasını ve Ortadoğu'nunda daha refah gelişmiş bir bölgeye dönmesi içinde önemli olacak. Bu konunun önemi ortada” dedi.


ARINÇ: “YEREL MEDYA, DEMOKRASİNİN

KILCAL DAMARIDIR”

Şimşek’in ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yerel medyanın önemine değindi. Arınç: “Yerel medya çok önemli. 40 yıllık siyasetçiyim. En yakın dostlarımız çalışma arkadaşlarımız yerel medya mensubu oldu. Yerel medya mensupları bizi hiç yanlız bırakmadı. Ben onlara demokrasinin kırcal damarları olarak görüyorum. Yerelde demokrasi yerel medya ile başlıyor. Onlar şartları daha iyi biliyorlar. Bir takım baskı altında ve maddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Devlet, hükümet olarak yerel medyaya destek vermek zorundayız. Bunu Basın İlan Kurumumuz başarıyla gerçekleştiriyoruz. Yerel medyanın nitelik hem nicelik açısındanda güçlü olmasını isteriz. Sadece reklam alacağız diye onlarca gazete çıkarmak ve içeriğine kalite sokmamak yanlıştır. Gazete çok renkli olmalı ki insan alıp okumalı. Batman'da genel müdürümüzün da gayretleriyle gazetelerin birleşmesi Türkiye'de yankılandı. Şimdi daha güçlü bir yerel medya var. Birleşin güçlü olun, biz size dahafa azla reklam verelim noktasındayız” dedi.


TÜRKİYENİN TEK ŞANSI…”

Arınç, çözüm sürecinin bir yılını doldurmak üzere olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Bu süreç nerdeyse bir yılını dolduracak. Ama sizin illerde yaptığımız anketlerde yüzde 80'in altına düşmeyen desteğinizin olduğunu ve bu desteğin bazen yüzde 90'ın üzerine çıktığını görüyoruz. Türkiye’nin tek şansı çözüm sürecinin noktalanmasıdır. Bu destek için teşekkür ediyoruz. Türkiye'de son 11 yılda iki refarandum yapıldı. 2007'de çok yüksek destek vermişsiniz. Ama 12 Eylül 2010 refarondumuda fevkalade önemliydi ona daha büyük destek vermişsiniz.”


VEKİLLERİN YERİ PARLAMENTODUR”

Batman’da, Anayasa Mahkemesi’nin önceki gün verdiği kararı da değerlendiren Arınç: “Türkiye'de yaşayan herkes şartları müsaitse Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabiliyor. Dün Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru ile çok önemli bir karar verdi. Tutukklu bulunan milletvekillerinin uzun tutukluluktan kaynaklanan şikayetini karara vardı. Milletvekilleri seçildikten sonra yerleri parlamentodur. Bu mahkeme kararının gerekçesini okuyacağız. Bu kararın bence hukuka uygun olduğunu gösteriyor. Hamd olsun 3 yıldan bu yana dilimde artık pelesnk olmuş bir sözün doğru olduğunuda gösterdi. Bu tutuklama süreleri çok uzun ister asker, ister sivil, ister köylü, ister şehirli olsun. Adil yargılama hakkı denilen şey tutukluluğun tedbir olduğudur tutukluluğun bir ceza olmamasıdır diye ifade etmiştim. O zaman bana kızanlar Anayasa Mahkemesi'ni gördükten sonra haklıymışsın derlerse onları bağışlarım, demezlerse de kızmam” dedi.


BELEDİYE BAŞKANLARI

İTİRAZ EDEBİLİR”

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de yargılanan kim varsa başta tutuklu belediye başkanları olmak üzere itiraz edebilir. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı herkes can kulağıyla dinlemek ve eğer dosya buna müsaitse bir an önce bu kararı yerine getirmek zorundadır. İsimleri kim olursa olsunlar, hangi davadan yargılanıyorlarsa da 3-4-5 yıl tutukluluk süresi uzun bir sürerdir. İkincisi milletvekilleri şu veya bu şekilde aday gösterilmiş oy almış ve seçilmişlerse onların yeri demir parmaklıklar arkası değil parlamentodur. Haklarında dava varken veya tutukluyken bile seçilmiş olabilirler. Bu milletvekillerinin görevlerine başlaması gerektiğini de 3 yıldır söyleyen bir arkadaşınızım. Hangi partiden milletvekili seçilmesi önemli değil. Her konuda özgürlük getiren bu memlekette yaşayan her bireyin birinci sınıf vatandaş olduğunu kanıtlayarak bizi birleştiren ortak unsunlara yöneltecek çalışmalar içindeyiz." Daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç moderatörlüğünde TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ile Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ilk paneli düzenledi. 

Editör: TE Bilişim