** Bazı incelemeler ve ziyaretlerde bulunmak üzere Batman’a gelen Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, gündemi değerlendirdi. Işık: “35 Yıllık süreçte en başarılı terörle mücadele dönemini yaşıyoruz” dedi.

** Seçim ittifakı yasasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Işık, şöyle devam etti: “Hükümet sistemine geçilince artık baraj fiilen yüzde 50 artı 1’e çıktı. Halk a, b, c hükümet kursun diye oy verirken bir bakıyorsunuz d ve e hükümeti kurulmuş. Şimdi tamamen bunların önüne geçiliyor.”

“TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARILIYIZ”
Diyarbakır’dan Batman’a karayolu ile gelen Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Valilik binası bahçesinde Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy ve il yöneticileri tarafından karşılandı. Karşılama töreninin ardından Valilik makamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Işık, gündemdeki konuları değerlendirdi. Terörle mücadelede son 35 yıllık süreçte en başarılı dönemin yaşandığını belirten Işık: “Bölge maalesef çok uzun yıllar terör örgütünün uyguladığı baskı ve şiddet politikasından dolayı acılar yaşandı. Can güvenliği endişesiyle yapılması gereken özel sektör yatırımları maalesef uzun süre yapılamadı. Bundan dolayı bölge diğer bölgelere göre arzu edilen ekonomik sıçramayı gerçektiremedi. Bunun birinci derece sorumlusu terör örgütünün kendisidir ve terör örgütünün uzantılarıdır. Allah’a hamdolsun, artık terör örgütü bölgede baskı uygulama gücünden çok çok uzaklaştı. 35 Yıllık süreçte en başarılı terörle mücadele dönemini yaşıyoruz. Terörle mücadelenin güvenlik boyutu yanında ekonomik, sosyal boyutu da tüm diğer boyutlarda en az güvenlik boyutu kadar da önemsenmelidir” dedi.

“SEÇİMDE SÜRPRİZLER YAŞANMAYACAK”

Seçim ittifakı yasasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Işık, yeni sistemin ittifakları zorunlu hale getirdiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Hükümet istemine geçilince artık baraj, fiilen yüzde 50 artı 1’e çıktı. İlk turda bir aday yüzde 51’e ulaşamıyorsa ikinci tura gidilecek. Dolayısıyla ittifakların artık seçimlerden önce oluşması ve kamuoyuna bunun duyurulması ve ittifaka girecek partilerin bu birlikteliğini seçim pusulalarında yansıtması son derece doğru. Halk a, b, c hükümet kursun diye oy verirken bir bakıyorsunuz d ve e hükümeti kurulmuş. Şimdi tamamen bunların önüne geçiliyor. İttifaklar açık, şefaf şekilde seçimden sonra oluşacak. Seçimde halk, kime oy verdiği zaman hangi hükümet, kimin Cumhurbaşkanı olacağını ve nasıl bir hükümetin kurulacağını seçimden önce bilecek. Yani hiçbir şey sürpriz olmayacak. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir takım ittifakları zorunlu kılıyor.”

“AFRİN’DE İLERLİYORUZ”
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ‘Zeytin dalı operasyonu’ hakkında da bilgiler veren Başbakan Yardımcısı Işık: “Silahlı Kuvvetlerimiz özellikle bölgenin terörden tamamıyla temizlenmesi ve bölgenin kesinlikle bir huzur bölgesi olması için yoğun çalışma yürütüyor. PYD ve YPG’nin bölgeden def edilmesi sadece Türkiye’nin milli güvenliği için olmazsa olmaz değil, bölgenin istikrarı için de, bölgenin huzuru ve barışı için de olmazsa olmazdır. Şu anda harekat, planlandığı gibi gidiyor. Evet daha hızlı gidebilir miydi, gidebilirdi. Ancak en fazla dikkat ettiğimiz konu orada sivillere zarar vermemek, sivillerin zarar görmesini engellemek. Tabi ki kendi askerimizin de özellikle güvenliğini de düşünerek çok dikkatli, çok planlı bir hareket sürüyor. Şu ana kadar önemli miktarda köy ve yerleşim birimi, terör örgütünden tamamen temizlendi. Adım adım Afrin’e ilerleyiş sürüyor. Esed rejimi kendi halkının huzuru ve barışını düşünmüş olsaydı Suriye meselesi zaten ortaya çıkmacaktı. Suriye’nin de bölgenin de bugün adeta tam bir karmaşa içerisine sürüklenmesine sebep olan Esed rejimidir ve Esed’in kendisidir. Onların şimdi kalkıp yok Afrin’i savunacağız, Afrin’de PYD/ YPG’ye destek vereceğiz gibi ifadeleri bizim açımızdan bir anlam ifade etmiyor” diye konuştu.

“BU PSİKOPATLAR İZOLE EDİLMELİ”

Gündemdeki çocuk istismarı suçları düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Işık, şöyle devam etti: “Bu olaylar hepimizin yüreğini kanatıyor. Bu konuyla ilgili biliyorsunuz Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakan Kurulu’nda çok kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ başkanlığında 6 Bakanlığımızdan oluşan bir komisyon kuruldu. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler başta olmak üzere olayın psikolojik, sosyolojik boyutunu olayın sebep-sonuç ilişkisi içerisinde tüm yönlerini masaya yatırılacak. Oradan çıkacak rapor Hükümetimiz için de TBMM için de çok önemli bir rapor olacak. Bu konuda Türkiye çok net bir duruşa sahip. Bu ruh hastalarını bu psikopatların özelikle toplumdan izole edilmesi ve bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için alınması gereken tüm tedbirler karalılıkla alınacak, bundan dolayı kamuoyunun hiçbir endişesi olmasın.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim