Hasankeyf’in eski yerleşim birimine komşu olan Helenistik dönemine ait mağaralara su yetişirken, ilçenin son sakinleri de 2020’nin ilk gününde konutlarından ayrıldı.

BARAJ HAVZASI SU DOLUYOR
Ilısu barajında su tutulmasının ardından tarihi ilçe Hasankeyf’in bazı mağaralarına su, yakınlaştı. Tarık Akan’ın 1977 yılında çektiği ‘Nehir’ filmindeki bazı sahnelerinde yer alan Dicle kıyısındaki tarihi mağaralara su iyice yaklaştı. Uzun yıllar çardak ve dinlenme tesislerinin bulunduğu Dicle yatağında su seviyesi, son yağışlarla birlikte yükseldi. 16. DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Şubat aylarının başlarında su seviyesinin eski köprüye ulaşacağını belirttiler.

HASANKEYF’İN SON TAŞINANLARI
Yeni yerleşim biriminde yapılan 855 konutun büyük bölümüne ilçe sakinlerinin taşındığını söyleyen Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “Evleri olmayan yaklaşık 40-50 civarında ilçe sakinimiz eski yerleşim biriminde kalmıştı. Bu vatandaşlar için de bir çalışma yapıldı” dedi. Öte yandan elektrik ve su kesintisinin yaşandığı eski ilçe merkezinde kalan son ilçe sakinleri de 2020’nin ilk gününde hüzünlü şekilde ilçeden ayrıldı. (Reşat Yiğiz-Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim