“CİDDİ ÜRÜN KAYBI ÖNLENİYOR”

Son zamanlarda tarlalarda artan zirai insansız hava araçları tarım sektöründe de önemli bir pazar haline geldi. Batman’ın Oymataş Ünlüce (Cander) mezrasında uzun yıllar çiftçilik yapan Mehmet Salih Mehmet Salih tutar, pamuk ve mısır ekili alanları drone ile ilaçladığını kaydetti. Yörede yıllardır çiftçilik yapan Tutar, 500 dönümlük pamuk ve mısır ekili arazisine dron ile ilaçlama yaparak traktörün giremediği, ilaçlamada çok aktif kullanılan ve traktör ayak izi sonucu yaşanan ürün kaybının önüne geçmeyi planladığını söyledi.

“BU YÖNTEMİ KEŞFETTİK”

Günümüz teknolojisi olan insansız hava aracı ile arazilerde ekili olan mahsullere az zararla ilaçlamanın mümkün olduğu bu yöntemi tercih ettiğini ifade eden Tutar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Traktörün giremediği ve ürün kaybının yaşanmaması için böyle bir yöntemi keşfettik. Dronun kaldırabildiği 50 kilogramlık ilaç ile 400-500 dönümlük mısır ve pamuk ekili alanı ilaçlıyoruz. Buğday alanlarında da süneyle karşı yine dron ile ilaçlama yaptık. Hem tasarruf hem de ekonomik olan bu yönetim sayesinde hızlı bir çalışma ortamı da yakaladık.”

“ÇİFTÇİLERE KATKI SAĞLAYACAK”

Komşu Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde daha önce başlayan bu uygulamanın Batman Ovası’nda henüz yeni başladığını belirten Tutar, insansız hava araçları ile tarla ve bahçede ürünlere hiç dokunmadan havadan ilaçlama yapmanın mümkün olduğunu ifade ederek şöyle devam etti; “Traktörün giremediği ilaçlamada çok aktif kullanılan ve traktör ayak izi sonucu yaşanan ürün kaybının önüne geçerek, çiftçilere ekonomik katkı sağlıyor. Dron ilaçlama sayesinde rahatladık.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim