*Yerel yönetimlerin hizmet yapmak için borçlandıklarını söyleyen Belediye Başkanı Ayhan Eren, “Batı bölgesindeki Belediyeler gibi öz kaynak ve geliri bulunmayan bizim gibi Belediyeler özel banklara borçlanmak zorunda kalıyor” dedi.

*Üreten bir Belediye olmak için bir dizi proje hazırladıklarını belirten Kozluk Belediye Başkanı Eren, “Artık parke taşı ile kendi enerjimizi de üretmeliyiz. DEDAŞ’a 3.5 yılda yaklaşık 7 milyon TL borçlandık. Bu borcun 3 milyon TL’sini ödeyebildik. Borcu borçla da kapatamıyoruz” diyor.

-Son dönemlerde dikkat çekici çalışmalara imza attınız. Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’a son bir yılda neler yaptınız?

2022 Yılının başında hedeflediğimiz projelerin çoğunu yaptık ve bazı projelerimiz de halen sürüyor. Özelikle önemli projelerimizden enerji konusu 2023’e kaldı. 2023 Yılında güneş enerjisi sistemini hayata geçireceğiz.

-Enerjinizi kendiniz mi üreteceksiniz ve bu tesisi nereye kuracaksınız?

Çarşının üst tarafında 28 dönümlük bir alanımız var. Seneye Temmuz ayının sonlarına doğru güneş enerjisi projesini tamamlamayı düşünüyoruz.

-Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’u doğalgazla buluşturuyorsunuz. Şuan ilçede doğalgaz ne aşamada?

Doğalgazla ilgili geçenlerde çelik hattın testleri yapıldı. BOTAŞ tarafından da kabul edildi. Allah'ın izniyle abonelikler de alınmaya başlanacak. Önümüzdeki hafta da hatlara gaz verilecek. İlçemize kademeli kademeli doğal gaz verilecek.

-Doğalgaz ilçenin tüm mahallelerine ulaşacak mı?

İlçemizin büyük semtlerimizden Tepecik Mahallesi’ne gaz vereceğiz. Tabi bunu da zamana yayarak aşama aşama yapacağız.

-Doğalgazda abone sayısı ne durumda?

İlk etapta tahmini 2500 civarında bir abone beklentimiz var. Toplam da 7500 ile 8000 bin arası abone bekliyoruz.

-Parke taşı,  asfalt serimi ve altyapı çalışmalarında ne durumdasınız?

İlçemizde önümüzdeki haftadan itibaren parke taşı ve üst yapı çalışmalarına başlayacağız.

-Kozluk’un kaç mahallesi var ve içme suyu sorununu çözebildiniz mi?

İçme suyu sorunu için yeni bir hat ihalesi yapıldı. İnşallah bu hat da 2 ile 3 hafta arasında bize teslim edilmiş olacak. Tepecik Mahallesi’nden tutun İslambey semtine kadar tüm depolarımızı besleyecek şekilde yaptık ve sisteme entegre ettik. Ola ki bir hatta sıkıntı olursa buradan besleyeceğiz.

-Bir çok geniş alanda hizmet çalışmalarınız oluyor. Eğitim alanını da unutmuyorsunuz. Batman Üniversitesi bünyesindeki Meslek Yüksekokulu’nun daha da genişlemesi için çalışmalarınız oldu mu?

Şuan da Meslek Yüksekokulu fiziki olarak yeterli. Bu konuda geçen sene Üniversite ile birlikte çalışmamız oldu. Ek bölümlerin açılması ve öğrenci sayısının artırılması için çalışmamız oldu ama daha bir netice alamadık.

-Kozluk Yüksek okulda kaç öğrenci var?

Yaklaşık 380 kadar öğrencimiz mevcut. Amacımız, öğrenci sayısını iki katına çıkarmaktır. Bunun için de ek bölümlerin açılması lazım. Bu bölümlerle ilgili Batman Üniversitesi’nin de çalışmaları var. Bazı şartlar var onların da yerine getirilmesiyle inşallah daha iyi noktaya gelecek.

-Belediye’nin bütçesini her ay şeffaf bir şekilde halka duyuruyorsunuz. Biriken borçlarınız var mı? Bu borçları hafifletmek için çaba sarf ettiğinizi de biliyoruz. Şuan da Belediye’nin borç noktasında sıkıntısı ne durumda?

Şöyle bir sıkıntı var. Biz bir yandan borç öderken, bir yandan da borçlanıyoruz. Dikkat ederseniz aylık bazında paylaştığımız formatın altında iç borçlanmayı belirtiyoruz. İşçinin SSK primlerini ödeyemiyoruz, Maliye vergilerini ödeyemiyoruz, borçlanma oluyor. DEDAŞ’a borçlanıyoruz. Aylık bazda her ay yaklaşık 2.5 milyon kadar bir iç borçlanma yaşıyoruz. Tabi bu borçlar bizden kesiliyor. Borcu borçla da kapatamıyoruz. 3.5 Yılda bizden yaklaşık 65 milyon lira borç kesildi. Yine borçlanıyoruz.  Elektrik, maliyetler ve SGK gibi faktörlerden ötürü.  Bunlara bütçe yetmediğinden borçlanıyoruz. Bir yandan ödüyoruz, bir yandan borçlanıyoruz. Borçlanmamız kesilen borçlanmadan daha fazla.

-Çalışanlara borcunuz var mı?

Benden önceki dönemi de üzerine koyarsak 8,5 milyona yakın bir borcumuz var. Para gelmeyince, personele veremedik. Veremeyince de borçlandık. Bu borçlanmayı sıfırlamak için elimizden geleni de yapıyoruz. 

-Belediye’nin borç duru nedir?

Geçmişte ilçede çalışmalar yapılmış. Belediyeler hizmet yapmak için borçlanmak zorunda. Bölgesel olarak düşündüğümüz zaman bizim belediyeler batıdaki belediyeler gibi öz kaynağı ve geliri yok. Ya İller Bankası’na yada özel bankaya borçlanmak zorunda kalıyor. Bu sadece Kozluk Belediyesi’nin yaşadığı bir durum değil. Tüm kırsal Belediyeler de aşağı yukarı durum böyle. Bir yandan personel maaşı ödemeye çalışıyoruz. Bir yandan vatandaşlarımıza hizmet götürmek için borçlanıyoruz. Bir yandan da projelerimizi yapmak için borçlanıyoruz. Borçlanma bu şekilde oluyor. Bundan sonraki süreçte gelir artırıcı projeleri geliştireceğiz.

-Gelir artırıcı ne projeler olabilir?

Mesela kendi parke taşımı kendim üretebilirim ya da kendi enerjimizi kendimiz üretebiliriz. Üretmemiz lazım.  Bir örnek vermek istiyorum. DEDAŞ’a bir buçuk yıl zarfında yaklaşık 6 milyon 700 bin lira kadar borçlanmamız oldu. Bu ay kredi kullanarak 3 milyon lira ödeme yapabildik. Aylık ortalama 800 bin lira kadar bir fatura geliyor. Güneş enerjisini kurunca bu yükten de kurtulacağız inşallah.

-2022 Yılında güzel çalışmalarınız oldu. 2023 Yılında hedefleriniz nelerdir?

Bundan sonraki süreçte eksik kalan projelerimizi tamamlayacağız. Yine çarşıda yaptığımız sokak yenileme çalışmamız var. TOKİ’nin ilçemize yapacağı konutlar var. Biz yukarı kısmı düşünüyorduk ama TOKİ de ilçenin ticari boyutunu düşünerek Aşağı Mahalleyi uygun gördü. Kuralar çekildi. 300 Konut için yakın zamanda çalışmalara başlanacak. Güneş enerjisi, üst yapı çalışması, doğalgaz ve yeni imara aldığımız yerlerle ilgili alt yapı çalışmalarını yapacağız.

-Eski yerleşim ve yeni yerleşim yerine de hizmet götürüyorsunuz…

Eski çarşıyı bir yaşam merkezi haline getirebiliriz. Hazzo kalesi ile ilgili Nisan ayında güçlendirilme çalışması yapılacak. Etrafındaki evler sit alanı ilan edildi. Evlerin kamulaştırılmasına başlanılacak. Kalede güçlendirilme çalışmasının ardından kale de bir cam teras yapmayı planlıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor.

-Kozluklu hemşehrilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Burası 1938 yılında ‘İlçe’ oldu ve ufku geniş Belediye Başkanlarımız kendilerince bir şeyler yapmıştır. İlçemiz gelişmeye müsait güzel bir ilçe. Elbirliğiyle halkımızın desteğiyle ilçemizi daha güzel noktaya getireceğiz. Ben, tüm Kozlukluların Belediye başkanıyım. Herkesi kucaklıyorum. Herkesi de kucaklamak zorundayız. Bu ilçede her görüşten vatandaşlarımız bizim kardeşimizdir. Herkese eşit mesafedeyiz. Hangi siyasi partiden olursa olsun fark etmez.  Benim için her bir birey değerlidir.

Editör: TE Bilişim