**Hasankeyf Yaşatma Girişimi, DSİ tarafından Kasım ayında taşınması planlanan Zeynel bey türbesi için yürüyüş düzenledi. Hasankeyf kale kapısından türbeye kadar yürüyen girişim üyeleri, ‘Zeynel bey türbesini yerinde koruyalım’ dövizi taşıdı.

** Yürüyüş sonrası basın açıklamasını Yaşatma Girişimi adına okuyan Veysi Ayhan: “Türbenin taşınması çok riskli. Taşınma esnasında türbenin tuzla-buz olması durumunda bunun hesabını kim verecek?” dedi.

“TİMÜR DÖNEMİNİN TEK MİMARİSİ”
DSİ tarafından Kasım 2016’da taşınması planlanan 650 yıllık Zeynel bey türbesinin taşınma kararını Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Cumartesi günü yürüyüşle protesto etti. Tarihseverlerin ilgi gösterdiği yürüyüşte ‘Zeynel bey türbesini yerinde koruyalım’ dikkat çekti. Hasankeyf kale kapısından Zeynel bey türbesine kadar yürüyüş gerçekleştiren girişim üyeleri, Zeynel bey türbesinin taşınamayacağını açıkladı. Girişim adına basın açıklamasını okuyan Veysi Ayhan: “Zeynel Bey türbesi 650 yıldır mevcut yerinde Hasankeyf dokusunun ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye ve İran’da yaygın olan Timur dönemi mimarisine uygun inşa edilen tek yapıttır. Türbe taşınması durumda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Böyle bir durumda bunun hesabını kim verecek?” dedi.



“UYDURUK PROJELER”
Sular altında kalacak eserlere uyduruk projelerin uygulandığına da dikkat çeken Ayhan, şöyle devam etti: “Zeynel bey türbesinin yıkımı hazırlanırken birkaç yüz metre ileride tarihi Hasankeyf köprüsünün ayakları geçmiş yıllardan beri tahribata uğramaktadır. DSİ köprü ayaklarını taşıyamayacağını anlayınca, köprü ayaklarının etrafını taşlarla kaplamaktadır. Sözde su geçirmez bir harçla köprü ayaklarını onlarca yıl koruyacaklar. Baraj ömrünü doldurunca ve baraj gölündeki su boşaltılınca yeniden gün yüzüne çıkaracaklarmış. Böylesi köprü ayaklarının kaplanıp, su altında bırakılmasına benzer bir tecrübe dünyada yoktur. Bu zihniyetten ancak böylesi uyduruk ve kültür bağnazı öneriler ve uygulamalar beklenir. Maalesef böylesi kültür ve tarih düşmanı siyasal bir sistemde yaşıyoruz.”

“GENELGE, HALKA DAYATILDI”
Açıklamanın son bölümünde ise Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyi de eleştiren Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, halka dayatma yapıldığını açıkladı. Ayhan, şöyle devam etti: “Hasankeyflilerin hak sahipliği ve nakline ilişkin yeni bir genelge yayımlandı. Bu geçen yıl yayımlanan genelgenin güncellenmiş versiyonudur. Geçen yıl ki genelgede halkın çoğunluğunun hakları ihlal edileceği için buna karşı dava açtık. O günden beri idari mahkemeden hiç cevap alamadık. Önce bu yılın başında TBMM tarafından torba yasa içinde bir kanun çıkarıldı. Sonra 5 gün önce yeni genelge yayımlandı. Elbette her zaman yaptıkları gibi yine kimseye danışmadan birkaç hükümet yetkilisi ve bürokrata masa başında bu yasa ve genelgeleri hazırlatarak halka dayatmışlardır.”

 

Editör: TE Bilişim