EN ÇOK HASAR KIRAÇ BÖLGELERDE
Bölgenin tahıl ambarlarından Batman’da kuraklığın etkilediği hububat ekili alanlarda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 6 ayrı ekiple hasar tespit çalışmalarına start verdi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, ilçelerle birlikte 6 ayrı ekibin, kuraklığın tarımsal ürünlere etkisini değerlendirmek için sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Batman ovasında daha çok kıraç alanların kuraklıktan etkilendiğine işaret eden Gün, şunları kaydetti: “Kuru tarımda daha çok Buğday ve Arpa’da hasar var. Sulu alanlarda ise yüzde 10-15 kuraklık söz konusu. Uzman ekiplerimiz, hasar tespit çalışmalarını Batman merkez ile ilçelerde sürdürüyor.”

İKİ HAFTADA TAMAMLANACAK
Kuraklığın yol açtığı hasar tespit çalışmalarının yaklaşık 15 gün sonra sonuçlanacağını belirten İl Müdürü Gün: “Tüm alanlarda hasar tespit çalışmalar sürüyor. Batman, bölgede önemli hububat merkezlerinden biri. Batman merkeze bağlı köylerin yanı sıra Beşiri, Kozluk ve diğer ilçelerimizde hububat ekili alanlarda uzman ekiplerimiz çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çalışmaların yaklaşık 15 gün sonra sonuçlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

“BİÇERDÖVERİN GİREMEYECEĞİ ALANLAR DA VAR”
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, Batman ovasında hasar oranının ortalama yüzde 70’lerde olacağını söyledi. Kuraklığın etkisiyle bazı arazilere biçerdöverin geremeyeceğine dikkati çeken Doğan, şöyle devam etti: “Haziran’ın ilk haftasında buğday ve arpa ekimine başlanılacak Ancak kuraklıktan ötürü biçerdöver giremeyecek şekilde arazilerimiz de var. Batman ovasında kuru tarımın olduğu ekili alanların çoğunda hasar var. Bu yıl rekolte düşük olacak. Beklenti kuraklık nedeniyle kayıp yaşayan çiftçilere dekar başına belli bir miktar destek verilmesidir.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim