Ilısu Barajı projesinde sularının altında kalmaması için taşınmasına karar verilen Hasankeyf ilçesindeki 540 yıllık ve 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, yeni yerleşim yerine 5 saatte taşındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de izlediği taşınma işlemleri sorunsuz tamamlandı.

TAŞINAN İKİNCİ ESER OLDU
Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı ve Hidro Elektrik Santralleri projesi kapsamında eserlerin sular altında kalmaması için Devlet Su İşleri'nce yapıların taşınması için çalışmalar sürüyor. Yürütülen proje kapsamında 2017 yılının Mayıs ayında ilk kez Zeynel Bey Türbesi yerinden güvenli bir şekilde taşınmıştı. Tarihi mekanda taşınan ikinci eser ise 540 yıl geçmişi olan Artuklu Hamamı oldu.

ÇALIŞMALAR 04.15’TE BAŞLADI
Taşınma çalışmaları dün sabah saat 04.15 itibariyle başladı. 1500 ton ağırlığındaki yapı, 150 tekerlekli özel platforma yüklenerek 2 bin 950 metre uzaklıktaki Hasankeyf'in yeni yerleşim yerine yaklaşık 5 saatte taşındı. Sorunsuz olarak yapılan taşıma çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımının ardından Artuklu Hamamı 950 metre uzaklıktaki yeni yerleşim yerine taşınması tamamlandı. Kültürel parka taşınan Hamam, eski yerine oranla 70 metre üst koda taşınmış oldu. (Reşat Yiğiz-Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim