* Son beş yılda Batman’a sığınan 24 Bin mültecinin çoğunluğu Suriyeli. Irak ve Afganistan’dan da kente yerleşen mülteciler, İl Göç İdaresi'nin kayıt sistemine alınıyor.

* Avrupa’dan davet aldığı halde Batman’ı terk etmeyen 9 çocuk babası 58 yaşındaki Mehmet Selim Asli: “4 Yıldır Batman’dayım. Dilimiz ve kültürümüz bir, neden Avrupa'ya gideyim” diyor.

SIĞINAN SIĞINANA
Suriye başta olmak üzere Irak ve Afganistan’dan Türkiye'ye yerleşen sığınmacıların bölgede ilgi gösterdikleri illerin başında Batman yer alıyor. İl Göç İdaresi’nin kayıt sistemine göre sığınmacı sayısı 24 Bini aştı. BM Yüksek Başkomiserliği’nin gözetiminde Avrupa ülkelerine gönderilen Suriyeli sığınmacı sayısı 4 bin 500’e ulaştı. Daha önce kayıtlarda bazı sorunlarla karşılaşan sığınmacılara kolaylık olması için kayıtlar 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren İl Göç İdaresi'nde yapılmaya başlandı. Göç İdaresi Müdürü Abdulvahap Asma: “İkametgah başta olmak üzere mültecilere her türlü hizmeti veriyoruz” dedi.

“BATMAN'I SEVDİK”
Suriye’nin başkenti Şam’dan, Batman’ın Kısmet mahallesine 11 kişilik ailesiyle birlikte yerleşen 58 yaşındaki Mehmet Selim Asli, Avrupa’ya gitmeyi düşünmediğini söyledi. Oturma izni aldıktan sonra Batman’da çalışmaya başladıklarını belirten Asli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şam'da özel bir hastanede memur olarak çalışıyordum. Dedelerimiz bu bölgeden yıllar önce Suriye'ye göç etmiş. Biz de şimdi atalarımızın topraklarına döndük. Esad yıllarca bize kimlik vermiyordu. İki kez davet aldığım halde Avrupa'ya gitmek istemedim. Dilimiz ve kültürümüzün bir olduğu buradan neden Avrupa’ya gidelim.”

AFGANLAR, HAFTADA BİR İMZA VERİYOR
Suriyeli sığınmacılar kadar Afganlı mülteciler de Batman'a uyum sağladı. İkametgah izni alan 550 Afganlının haftada bir Göç İdaresi'ne imza verdiğini belirten Göç İdaresi Müdürü Asma: “Afganistan’dan gelenlerin çoğu çalışıyor. Farklı meslek örgütlerinde çalışan Afganistanlılar oldukça çalışkan” dedi. Kısa bir süre önce Suriye'nin Kamışlı kentinde Batman'a yerleşen Fedi İsa ise 3 yaşındaki kızı Culiya'nın kayıt işlemlerini yaptığı Göç İdaresi yetkililerine teşekkür etti. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim