BALYA BALYA SAMAN
Haziran ortalarında buğday hasadıyla birlikte tarlada toplanılan saman, yaz mevsiminde besicilerin gözdesi haline geldi. Geçen yıl kilogramı 75 kuruştan satılan beyaz saman fiyatı 1,5 TL’ye kadar çıktı. Kırmızı mercimek samanın tonu ise 1250 TL’den 2500 TL’ye kadar yükseldi. İki kat artan saman, bölgedeki besicilerin yanı sıra doğu illerindeki hayvan yetiştiricilerinin de gözdesi oldu. Besiciler tarlaya gelip hububat ekicilerinden saman alıyor.

“SAMAN PRİM YAPIYOR”
Hayvancılıkta en büyük maliyetin yem ve samandan kaynaklandığını belirten hayvan besicileri, şunları kaydettiler; “Biçerdövercilerin tarlaya girmesiyle biz de kış hazırlığı için şimdiden saman stoğu yapmak zorunda kalıyoruz. Doğu’daki besiciler de buraya saman almaya geliyor. Birkaç hafta sonra saman bulmak zorlaşacak. Çünkü Doğu ve İç Anadolu bölgesinden talebin fazla olması nedeniyle saman fiyatı prim yapıyor.”

“SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI…”
Üretim maliyetlerinin artmasından besicilerin eskisi gibi kar marjının kalmadığını ifade eden Batman Besiciler Derneği Başkanı Rıza Nebioğlu; “Girdilerdeki artışlar ister istemez et fiyatlarına yansıyor. Hasat mevsiminde samana olan talep bugünlerde ikiye katlanıyor. Diğer bölgelerden de buraya saman talebi olunca kıymete biniyor. Saman yeniden altın günlerini yaşamaya başladı. Samanı erken alıp depolayanlar kış mevsiminde kazançlı oluyor. Böylece ‘sakla samanı gelir zamanı’ atasözü de gerçekleşiyor” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim