*Batman merkeze bağlı Kuyubaşı köyünde  ‘pamuk hasadı’ etkinliğine katılan Batman Valisi Ekrem Canalp,  yöredeki çiftçilerin katma değeri yüksek ürünlerden pamuğa yönelmesinin gerektiğini söyledi.

 *Vali Canalp, çiftçilere seslendi; Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil firmalarının ihtiyacı olan pamuğu artık çiftçilerimiz karşılamalı. Çiftçimizi pamuk ekimine teşvik etmeliyiz, çiftçilerimizi bu doğrultuda eğitmeliyiz.”

“PAMUK KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR ÜRÜN”

Batman ovasında  uzun bir aradan pamuğa dönüş yapan çiftçiler, yeni ürün hasadına start verdi. Batman merkeze bağlı Kuyubaşı köyünde düzenlenen etkinliğe Batman Valisi Ekrem Canalp, Tarım ve Orman Müdürü İl Müdürü Mehmet Aydın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, ÇUKOBİRLİK Dicle Kooperatifi Yönetim kurulu Başkanı Erkan Kağba, Kuyubaşı Muhtarı  Vehbi Gönülaçar katıldı. Pamuk tarlasındaki hasat töreninde konuşan Vali Canalp, “Günümüzde dünyada en gelişmiş sektörlerden bir tanesi insanoğlunun giyim kuşamıyla ilgili sektördür. Herkes ortalama yazı ve kışı bir defa da olmak üzere giysi alma ihtiyacı hissettirir. Bu zaruri ihtiyacın karşılanması da elimizdeki en kıymetli temel ürün pamuktur. Pamuktan sonra da yündür. Endüstriyel ve katma değeri yüksek olan bir üründür” dedi.

“BATMAN’A TEKSTİL OSB ŞART”

Vali Canalp, şöyle devam etti; “İhtiyacımız olan pamuk ekimini teşvik etmeliyiz, devlet olarak da çiftçimizi destekleyeceğiz. Çiftçilerimizi bu doğrultuda eğiteceğiz. Ama aynı zamanda sadece pamuğu hammadde olarak üreten bir Batman’da olmamalıyız. Aradaki tüm katma değeri yüksek katmanları da kullanabilmeliyiz. Onun için ihtiyacımız olan Tekstil kent, Batman’ın şuanda tarımın en önemli ihtiyacı sanayidir. Yani Gıda İhtisas OSB çiftçilerimize çok yarayacaktır. Ayrıca Batman’ın da bir tekstil OSB’si olması gerekiyor.”

“YILDA 1 LİRA KİRA, YÜZDE 70 HİBE”

Verimli tarla arazilerinin fıstık bahçesine dönüşmesinin doğru olmadığını  ifade eden  Vali Ekrem Canalp, “Köylerimiz orman arazilerini özel ağaçlandırma için talep ederlerse yılda dönüm başına 1 TL talep edeceğiz. Aynı zamanda 30 dönüme kadar yapacakları ekimlerde bu fıstık olabilir, badem veya ceviz olabilir, bazı meyve veren türler var, onlar da olabilir. Hangisi uygunsa, hangisini istiyorsa, dönüm başına yıllık kirası ise 1 lira ödeyecek, diğer kısmı ise devlet karşılayacak. Bunu başardığımız zaman ne sonuç elde edeceğiz?  Batman için en hayırlı işi yapmış olacağız. Tarım arazileri kullanmadan ve kullanmadığımız orman arazileri kullanılır hale geleceğiz” dedi.

“DAHA ÖNCE 60 BİN DEKAR PAMUK EKİLİYORDU”

Pamuk hasadı  etkinliğine katılan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ise şunları kaydetti; “Birkaç yıl önce Batman ovasında 60 bin dekar pamuk ekimi yapılıyordu. Maalesef son yıllarda girdiler yüzünden pamuk ekimi çok azaldı. Şu anda Batman’da 10 bin ton civarında pamuk ekimi söz konusu. Türkiye’nin 1,5 milyon pamuk ekimi var, üzülerek söylemek istiyorum ki;  1 milyon ton pamuk ithal ediyoruz. Geçen yıl Türkiye  2,5 milyon dolar dışarıya para ödendi. Yani devletimiz, hükümetimiz pamuk üreticilerine gerekli desteği verse, pamuğu neden ithal edelim? Yunanistan 15-20 yıl önce pamuk nedir bilmezken, bize şimdi Yunanistan’dan pamuk geliyor.” Törenin ardından hasadı yapılan tarlada Vali Ekrem Canalp ve beraberindekiler pamuk topladı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim