*Son 2 yıldır anız yangınlarının yok denecek kadar azaldığı Batman Ovası, hava kirliliğinde iyi sınav verirken, komşu Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki duyarsız bazı çiftçilerin hasat sonrası ateşe verdikleri mısır tarlalarındaki saplardan çıkan duman ve küller, Batmanlıların sağlığını tehdit ediyor.

HER BAKIMDAN ZARAR

Uzun zamandır anız yakılmaması konusunda yapılan tüm uyarı ve cezai uygulamalara rağmen Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki bazı çiftçilerin anız yakması, Batmanlıların bir bölümüne ‘nefes’ aldırmıyor. Çiftçilere verilen 42 TL’lik ceza ise bunu engellemek için yeterli değil. Son günlerde Batman Çayı’na komşu olan Silvan ilçesindeki bazı çiftçilerin tarlarındaki anızları yakmasıyla Batman’ın kent merkezinin bir bölümünün üzerini kaplayan sis ve duman nefes almayı güçleştiriyor. Çiftçinin kendince en pratik yöntem olan anız yakmaya yönelmesinin her bakımdan zararlı olduğunu belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Ne yazık ki bazı çiftçiler farkında olmadan doğa ve insan yaşamına çok ciddi zarar veriyor” dedi.

ÇEVREYE DE EKONOMİYE DE ZARAR

Başkan Aydiş, şöyle devam etti: “Vali ve Belediye Başkanvekilimiz sayın Hulusi Şahin, iki yıl üst üste hem komşu Bismil hem de Silvan ilçesinde buğday ve mısır üreticileriyle bir araya geldi. Çiftçileri anız konusunda uyardı. Batman Ovası’nda son yıllarda anız yangını yok ama ne yazık ki Batman Çayı’nın hem karşısında Silvan’ın topraklarından dumanlar tütüyor. Mısır bitkisinin derin kök yapısı nedeniyle yangın toprak altında birkaç gün devam ettiği için duman ve külün etkisi uzun süre hissediliyor. Tarım arazilerinde anız yakılmasından ötürü toprak ve ürün kalitesinde düşüşe neden oluyor. Çiftçi kendi elleriyle yakarak öldürdüğü toprakta ekimi yapılan ürünlerde hastalık, zararlılar ve toplum sağlığındaki bozulma şeklinde geri dönüyor.” 

ANIZ YAKMA CEZASI ARTIRILIYOR

Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, Bakanlığın yayımladığı tebliğe göre, anız yakanlara dekar başına 38 lira idari para cezasının uygulandığını söyledi. Anızların sulak alanlara bitişik yerler ile yerleşim alanlarında yakılması halinde cezanın 5 kat artırıldığına dikkat çeken Özkan, “Üreticilere anız yakmanın yasak olduğunu sürekli hatırlatıyoruz. Oluşturduğumuz anız timlerimiz Batman Ovası’nı gözetlediği gibi komşu Diyarbakır’ın Bismil ve Silvan ilçelerindeki kamu kurumlarını da harekete geçiriyor. Yakılan anızlardan tarla sahibini sorumlu tutuyoruz. Valimiz ve Belediye Başkanvekilimiz sayın Hulusi Şahin’in uyarısıyla artık Batman Ovası’nda anız yakılmıyor. Fakat komşu ilçelerin topraklarından şehrimizin üzerine gelen anız yangınına da seyirci kalmıyoruz. Anızdan uzaklaşan ve çevreye duyarlı olan Batman çiftçisine de teşekkür ediyoruz” dedi. (Yunus Yasak)

Editör: TE Bilişim