**Çağdaş’ın geleneksel bayram sayısına özel açıklamalarda bulunan Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin; “Aradan geçen 3 yıllık zaman zarfında ciddi anlamda mesafeler kat ettik. Özellikle Belediye’yi devraldığımız süreçten bu yana şehrin bünyevi sorunlarının çözümüne odaklandık. Şehrin geleceğini planlamak için çok çalıştık. Yaptığımız imar çalışmaları Batman’ı aslında 30 yıl sonrası için hazırlıyor. Büyük şehir Batman’ın planlarını yaptık, yapmaya da devam ediyoruz” dedi.

**İluh’ta kentsel dönüşüm sürecinin sorunsuz ilerlediğini kaydeden Vali Şahin, Belediye bünyesinde Kentsel Planlama Şube Müdürlüğü kurduklarını belirterek; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapacağımız çalışmalar başlıyor. Yakında kamulaştırma süreçleri başlayacak. 1. Etaba yönelik çalışmalarımız olacak. Vatandaşlarla rızaen görüşmeler yapılacak ve oradan ayrılacaklar” diye konuştu.

**52 Milyon TL’ye mal olacak Batman Çayı kıyısındaki İstiklal Parkı projesinin Batman’a vizyon katacağını da işaret eden Vali ve Başkanvekili Şahin; “İstiklal Parkı’nın altyapısına sadece 4 Milyon TL harcadık. Zemin 8 Metre yükseltildi. 177 Dönümlük alan sadece projenin başlangıcı. Kuzeye ve Güneye doğru da imarını planladık. Bu 500 dönüme de çıkabilir belki daha fazla da olabilir. Etap etap büyütülebilen bir park olacak” diyor.

ÇAĞDAŞ’A DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Batman Valisi olarak üç, Belediye Başkanvekili olarak da yaklaşık 1.5 yılı dolduran Hulusi Şahin, Çağdaş’ın geleneksel ‘bayram sayısı’na değerlendirmelerde bulundu. Çağdaş yöneticileri Arif Arslan ve Barış Arslan’ın ziyaret ettiği Vali Şahin; “Aradan geçen 3 yıllık zaman zarfında ciddi anlamda mesafeler kat ettik” dedi. Yaklaşık üç yıldır Batman’a atanan Vali ve Başkanvekili Şahin; “2018’in Kasımı’nda göreve başladık. O zaman da söylemiştim; birinci önceliğimiz kent genelinde kanun hakimiyetini tesis etmek diye. Başta asayiş olmak üzere kamu hizmetlerini doğru, düzgün ve efektif bir şekilde yürüteceğiz demiştim. Neredeyse aradan üç yıl geçti. Geçen süre zarfında gerçekten büyük mesafeler kat ettik” dedi.

“BİR BELDE BELEDİYESİ GİBİYDİ…”
Göreve başladığı günden beri birçok alanda ciddi mesafeler kat ettiklerine işaret eden Vali Şahin; “Turgut Özal Bulvarı (Diyarbakır caddesi) ana bulvarda en lüks dairelerin ve ticarethanelerin olduğu yerde ekiplerimizle çalışmaya başladığımızda baktık ki işyerlerinin yüzde 50’sinden fazla basit işyeri açma ruhsatı bile yok. Şu anda ise yüksek oranda işyeri ruhsatları, vergilendirmeler, belediyenin iş ve işlemlerinde kanun, nizam ve kültürü epeyce yerleşti. Daha yapılacak işler elbet var. Ciddi mesafeler kat ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle Belediyeyi devraldığımızda Belediye’nin imar işleri, ruhsat işleri ve diğer işlemlerinin ancak Belde belediyesinde görebileceğiniz haldeydi. Bunların hepsini elden geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz. Bu işlerin hepsinde de mesafeler kat ettik. Mesela hiç su pompası eklemediğimiz halde şu anda bu sıcak günlerde bile su yetiyor. Sebebi kaçak takibiydi” diye konuştu.

“AKILLI KENT REHBERİ OLUŞTURDUK”
‘Akıllı kent rehberi’ projesini hayata geçirdiklerini ve bayram sonrası projenin lansmanını yapacaklarını ifade eden Vali Şahin, şöyle devam etti; “Yine bu süreçte başarılı bir numerataj çalışması yaptık. Akıllı Kent Rehberi oluşturduk. Kırmızı levhalardaki kapı numaralarını fotoğraflamanız DEDAŞ’a gittiğinizde abonelik için yeterli olacak. Karekodlu uygulama ‘Mekansal Planlama Sistemi’ sayesinde birçok kurumla entegre halde. Biz de onun üzerine bir takım ilaveler daha yaptık. Diğer şehirlerde olmayan uygulamalar var. Akıllı telefonla karekodu okuttuğunuz zaman nöbetçi eczanelerden en yakın deprem toplanma alanları dahil birçok özelliğe sahip. Yakında lansmanını da yapacağız. Bilgi işlemde ise gelişmiş sistemler kurduk. Tüm personelin giriş-çıkışları, mesailerini takip ediyoruz. Bunların hiçbiri daha önce yoktu. Bunları biz oturttuk. Valilik ile ilgili de İl Özel İdaresi’nin çalışmaları, köylere hizmetler, güvenlik ve asayiş hizmetlerinde aradan geçen 3 yıllık zaman zarfında ciddi anlamda mesafeler kat ettik.”

“30 YIL SONRASININ İMARINI YAPTIK”
Şehrin geleceğini planlamak için çok çalıştıklarına da dikkat çeken Vali ve Başkanvekili Şahin, ‘Büyük şehir Batman’a hazırlık yaptık’ dedi. Şahin, şöyle devam etti; “Özellikle yaptığımız imar çalışmaları Batman’ın aslında 30 yıl sonrası için hazırlıyor. Büyük şehir Batman’ın planlarını yaptık, yapıyoruz. Ayrıca eski dönemden kalan kangren meselelerin de üzerine gittik. Mesela Batman-Diyarbakır yolunda eksik kalan 9 kilometrelik hat, Hasankeyf-Batman yolundaki 9-10 kilometrelik bölüm, Siirt-Batman yolunda OSB’ye kadar olan bölümün yapılması. Yine tarımla ilgili aldığımız mesafeler, sanayiye ayrı bir başlık açmak lazım. İluh kentsel dönüşümü, Batman Çayının kenarındaki şehre yakışmayan görüntülerin temizlenmesi gibi çok sayıda konuyla ilgilendik. ‘Şuraya hiç bakmadınız, bu konuya hiç eğilmediniz’ denilebilir mi pek bilemiyorum. Elimizden geldiğince Batman’ın her sorunlarına, geleceğiyle ilgili her konuya mutlaka müdahale etmeye çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Bu hususta kentin dinamikleriyle de iyi bir uyum içinde çalışıyoruz. Bunu tek başına yapmamız düşünülemez. Gerek Ankara bürokrasisi, Bakanlarımızın, Genel Müdürlüklerimizin desteği, gerek Milletvekilimizin desteği, İl Başkanımızın destekleri, sivil toplum örgütleriyle olan yakın münasebetlerimizle bu gelişimi hep birlikte kucaklamaya çalışıyoruz. Hedefimiz özellikle Batman’ın 90’lı yıllarda kaybettiği on yılları yeniden Batman’a kazandırabilmek.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜYÜK BİR İŞ”
Kentin kangrenleşen sorunlarından İluh’ta ‘kentsel dönüşümün’ son sürecini de anlatan Vali Şahin; “İluh kentsel dönüşümüyle ilgili milimetrelik çalışıyoruz, büyük bir iş. Şu anda Batman Belediyesi’nde Kentsel Planlama Şube Müdürlüğü kurduk. Büyük bir birim olarak çalışacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapacağımız çalışmada yakında kamulaştırma süreçleri başlayacak. 1. Etaba yönelik çalışmalarımız olacak. Vatandaşlarla rızaen görüşmeler yapılacak ve oradan ayrılacaklar. Bu arada stadyumdan sakatatçılar bölgesine giden bir bulvar planlıyoruz. Büyük çaplı bir iş bu. TPAO’dan alacağımız bir bölüm var. Artı o bölümdeki İluh deresinin rekreasyon alanı olacak şekilde çalışması olacak. Bununla ilgili İTÜ’lü hocalarımızla çalışıyoruz. Uygulama projelerinin ihalesine de yakında çıkacağız. Bu söylediklerimiz birinci etapla ilgili. İkinci etapta ise o mahallelerde büyük konutlar var. Onlarla ilgili de TOKİ rezerv alan oluşturacak. Orada da konuta konuk düşünülüyor. O çalışmaları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. Seyrinde yürüyen bir süreç var. Süreci Milletvekilimiz de bürokratlarımız da takip ediyor. Ancak bu zaman isteyen bir iş ama o mahallelere yönelik belediye olarak altyapı çalışmalarını ise gerçekleştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“KENT MEYDANI VE MİLLET BAHÇESİNİN
PROJESİ TOKİ’YE GÖNDERİLDİ”
Esentepe bölgesindeki Kent Meydanı ve Millet Bahçesi projelerinin toplamda 90 dönümlük alanı kapsadığını belirten Vali Şahin, bu iki dev projenin de Bakanlık tarafından yapılacağını söyledi. Projelerin TOKİ’ye gönderildiğini ifade eden Vali ve Başkanvekili Şahin; “Kent Meydanı ve Millet bahçesi projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Biri 69 Bin metre diğeri de yaklaşık 20 Bin metrekarelik alanı kapsıyor. Birleştirildiğinde yaklaşık 90 dönümlük alana çıkıyor. İçinde mevcut ağaçlar da rehabilite edilecek. Projenin TOKİ’ye gönderildiğini öğrendik. Bu da bizi umutlandırıyor. Bu iki büyük proje Bakanlığımızın güdümünde.”

“İSTİKLAL PARKI ETAPLAR HALİNDE
BÜYÜYECEK BİR PROJE”
Batman’a nefes verecek İstiklal Parkı projesiyle ilgili son süreci de Çağdaş’a anlatan Vali Şahin; “İstiklal Parkı’nın sadece altyapısına 4 Milyon TL’ye yakın harcama yapıldı. Sadece zemin 8 Metre yükseltildi. Tahliyeler için yapacağımız menfezler bile 1 Milyonun üzerinde tutuyor. Büyük işler bunlar. Uygulama detay projesi tamamlandı. Ekiplerimiz detayları inceliyor. Yaklaşık 52 Milyon TL’lik bir maliyet var bu projenin. İller Bankası’ndan gerekli krediyi alacağız. Planlamalarımıza göre sonbaharda ilana çıkacağız. Kasım başı gibi yer teslimi yaparız diye düşünüyoruz. Önümüzdeki sene bu zamanlarda biter diye düşünüyoruz. Parkın ilk etabı sadece 177 Dönüm. Kuzeye ve Güneye doğru da imarını planladık. Bu 500 dönüme de çıkabilir belki daha fazla da olabilir. Dere boyu kilometrelerce gidiyor çünkü. İleride yönetime gelen belediyeler bizim başlattığımız İstiklal Parkı’na eklemeler yaparak havalimanın sonuna kadar, Güney tarafından da Güney çevre yolu köprüsüne kadar uzatabilirler.”

“ASBESTLİ BORULARIN
20 KİLOMETRESİ DEĞİŞTİRİYORUZ”
Şehrin bazı bünyevi sorunlarının çözüme kavuştuğunu da kaydeden Vali Şahin; “20-30 Yılın meselesini 1,5 senede elbette bitiremeyiz. 120 kilometrelik asbestli boruların 30 kilometresini temizliyoruz. Mesela içme suyu meselesi artık kentin gündeminden çıkarıyoruz. ‘İçme suyu yetmedi’ meselesi bu yaz itibariyle bitiyor. Yeni deponun devreye girmesiyle bu sorun aşılıyor. Şehri şehir yapan en önemli unsur imardır. Şehri kurtaracak olan budur. Yıllar sonra denilecek ki bu nizam, ‘o zamanki imarın eseridir’ denilecek” diye konuştu.

“BATMAN İMARI DİĞER İLLERE BENZEMİYOR”
Batman’a imar yapmanın Diyarbakır ve Gaziantep’e benzemediğini kaydeden Vali Şahin; “Diyarbakır imarı bazen örnek veriliyor. Diyarbakır’ın o tarafında sıfır mülkiyet olan yere imar yapmışlar. Çok kolay. 75 metre yol bırakılmış. Çünkü karşısına çıkacak kimse yok, çünkü mülkiyet yok. Biz de ise her yer sahipli. Biz ise yüzde 45 ile ne yapabiliyorsak yapıyoruz. Buna bile çok itiraz geldi. Bu şehre imar yapmak Diyarbakır’a, Gaziantep’e benzemiyor. Çok daha çor. Çünkü araziler verimli, toprak kıymetli. Adamın malından en fazla kanunen yüzde 45 ile gidebiliyorsunuz. Ona da yolu, okulu, yeşil alanı hepsini yüzde 45 içine yerleştiriyoruz. Olabildiği kadar iyi yaptık. Bir de eski imarların üzerine biniyor bu iş. Örneğin köy var, o köyü nasıl düzene sokacaksınız. Bunların hepsi problem. 40 Metrelik kuşak yolunu 50 metre istemiştim ama çıkaramadılar” dedi.

“ARTIK YENİ İMAR ALANLARI AÇMAYACAĞIZ”
Açılan mevcut imar alanlarının 800 Binlik nüfusa yettiğini işaret eden Şahin; “Yeni imar alanları artık açmayacağız ve uzun yıllar gerekmeyecek. Asıl bu imar ile şehrin en kıymetli topraklarını ve arazilerini koruyoruz. Çünkü zaten bir şekilde tarımsal vasfı kaybolmuş, meskun olmuş bazı mahallelerimiz gibi zaten bozulmuş yerlere imar verdik. Nüfusu orada tutarak verimli mısır tarlalarına doğru büyümesini engelliyoruz. Mümkün oldukça şehri yerinde tutuyoruz. Şehir daha fazla Silvan’a, Hasankeyf’e doğru gitsin istemiyoruz.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim