**Geçen yıl Şengal’den Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca (Qorix) köyündeki kampa yerleşen bin 500 Ezididen 1000’i son bir ay içinde Irak’ın Kürt bölgesi ile Avrupa’nın yolunu tuttu.
**Yaklaşık 500 kişiyle kampta yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Pir Şemo Mecdin; “Kampın üçte ikisi boşaldı. Avrupa’ya gidenler de oldu, Irak’ın Kürt bölgesine yerleşenlerde” dedi.
“UĞURCA KAMPINDA RAHATTIK AMA”
2014’ün Ağustos’un da Irak’ın Şengal bölgesinden DAİŞ’ten kaçıp Batman’ın Beşiri ilçesindeki Uğurca (Qorix) köyündeki kampa yerleşen Ezidilerin büyük bölümü Irak’ın Kürt bölgesi ile Almanya’nın yolunu tuttu. Yaklaşık bir yıldır kaldıkları kampta Batman Belediyesi başta olmak üzere duyarlı kurum ve kuruluşlar ile STK’ların desteğiyle yaşama tutunduklarını söyleyen Pir Şemo Mecdin; “Geçen yıl kampta sayımız bin 500 civarındaydı. Şimdi bu rakam 500’e düştü. Uğurca’daki kampta da rahattık. Aileler daha çok Irak’ın Zaho, Duhok ve Erbil’deki Kürt şehirlerine gittiler. Ancak Avrupa’nın yolunu tutanlar da oldu” diye konuştu.




“DİRENECEĞİZ AMA NEREYE KADAR”
Sonbahar mevsimiyle birlikte kampta kalan ailelerin bazı ihtiyaçlarının oğlunu kaydeden Pir Şemo Mecdin, şöyle devam etti; “Önümüz kış. Burada yaşamlarını sürdüren ailelerin unutulmamasını istiyoruz. Burada kalmaya direneceğiz ama nereye kadar, biz de bilemiyoruz. Bazı ihtiyaçlarımızın dün olduğu gibi bugün de karşılanacağından eminiz.” Uğurca köy muhtarı Yusuf Tağay, kampın dışında köyde de boş evlere yerleşen Ezidi ailelerin bulunduğuna dikkat çekti. Muhtar Tağay; “Şengal’den gelen aileler burada rahat bir ortam geçirdiyse de hayalinde hep Şengal ve Avrupa’ya gitmek vardı. Kampın üçte ikisi boşalınca biz de hüzünlendik. Keşke hiç gitmeseydiler” dedi.


Editör: TE Bilişim