* TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Batman’da ithal et ile ilgili açıklamalarda bulundu. Palandöken: “İthal etin içinde ne olduğunu bilmiyoruz, nasıl kesildiğini de. Vatandaşa ucuz ama ne olduğu anlatılmadan et ithal ediyoruz” dedi.

“UCUZ DEĞİL, SAĞLIKLI ET TERCİH EDİLMELİ”
Esnaf Odalar Birliği’nin Belediye’den aldığı yer tahsisi için Batman’da bir dizi incelemede bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘vatandaşın ucuz eti değil, sağlıklı eti tercih etmesinin’ gerektiğini söyledi. Birlik Başkanı Talat Kara, Esnaf Odaları Başkanı Salih Kaplan ve bazı illerin Esnaf Odaları  Başkanlarının da katıldığı toplantıda ithal etle ilgili açıklama yapan TESK Başkanı Palandöken: “Etle ilgili durumu sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a bir mektupla bildirdim. Bakan’la yüz yüze konuştuk dedik ki ‘etik’ değil. Bir kere iki market isminin lanse edilmesinin diğer hem yerel hem de ulusal marketlere tabii ki esnafı zan altında bırakacak. Esnafın bu zammın müsebbibi gibi göstermek ezikliği yaşıyoruz. Bunu yapmayın dedik. Maksat ucuzluksa vatandaşa biz de bedava veririz dedik. Çünkü vatandaşın öyle yarım kilo et alacak durumu da yok” diye konuştu.

“BÖLGEDE HAYVANCILIK BİTTİ”
Palandöken, şöyle devam etti : “Vatandaşın kırmızı et için bu fiyatlarla ilgili çok ta talebi yok. Niye yok? Alternatif ürünler var, beyaz et var. Ama kırmızı ette de rekabetin oluşması var. Asıl bu iş neden oldu? Bir başka boyutta da bu bölgede terörden hayvancılık bitti. Ekonomik dengeler ve hayvansal açığı olmayan bir ülkeydik, kendimize yetebilirdik. Şimdi ithal etin içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Nasıl kesildiğini bilmiyoruz. Vatandaşa sadece ucuz ama ne olduğu anlatmadan bu işe girdik. Vatandaş ucuzu değil; sağlıklı, kaliteli kapısının önündeki hatta sevdiği diyalogu olduğu esnaftan alır. Esnaf bunu pahalı satmıyor. Bu iş çok abartıldı, hatta medya da o firmaların reklamını yaparak bir haksız rekabet ortamı oluştu. Bu işi rekabet kuruluna götürdük. Neticesini bekliyoruz. Rekabet Kurulu ‘bu haksız rekabet’ dediği an bu iş duracak.”

“İTHAL ET YEMEM”
TP Kristal Park’taki basın toplantısında daha çok ithal et üzerinde duran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafın da bu arada zammın müsebbibi gibi gösterilmesi Esnaf Sanatkar açısından son derece olumsuz. Tabii ben vatandaşın ucuz eti yemesi karşısında gibi görülüyorum, Hayır. Ben sağlıklı et alınması için kapısının önünde et almasını, herkesin o mağazalara gitmemesi için kendine en yakın kasaptan alınmasının temini için söylüyorum. İnşallah bu mesele halledilecek. Kasap esnafının dolaylı olarak ithalata verdiği paranın önüne geçecek. Halbuki bu ithalat bedelleri Türkiye’deki kırsal alandaki hayvancılığın gelişmesine sağlanması lazım. Yoksa 8-10 insanın işi hayvancılık olmayan insanın entegre tesis kurup sermaye grubunun oluşturması karşısındayız. Ben taze et sevdiğim için ithal et yemem” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim