*İluh Deresi çevresini kapsayacak ‘Kentsel Dönüşüm’ projesi kapsamında önceki gün yapılan ‘lansman’ toplantısında Belediye Kentsel Dönüşüm Müdürü Cengiz Canpolat, üç mahalledeki 3,5 hektarlık alanda yapılması planlanan çalışmalara dikkat çekti.

“İLUH’TA KENTSEL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZDI”
Vali Hulusi Şahin, Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti İl Başkanı Avukat Akif Gür, Tapu İl Müdürü Aziz Şimşek ve Belediye Başkan Yardımcılarının katıldığı ‘İluh Deresi ıslahı ve Kentsel Dönüşüm’ lansmanı tanıtım toplantısında Kentsel Dönüşüm Müdürü Cengiz Canpolat, kentsel dönüşümü gerektiren nedenleri anlattı. Çevresel faktörler, Çarpık Kentleşme, İluh deresi Kentsel dönüşüm hedefleri, kentsel dönüşüm aşamaları ile hak sahipliğinin tespiti ve gayrimenkul değerlendirme sürecini anlatan Canpolat, “İluh ve çevresinde kentsel dönüşüm kaçınılmazdı. Valimiz sayın Hulusi Şahin başta olmak üzere diğer yetkililerin girişimleriyle artık İluh deresi çevresinde kentsel dönüşüm başlıyor” dedi.

İLUH’TA EN BÜYÜK TAHRİBAT 2006’DA YAŞANMIŞTI
2006 Yılında yaşanan sel felaketinde 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında İluh deresi üzerinde 5 köprü ile 12 Mahallenin sel sularından hasar gördüğünü anımsatan Canpolat, “Sel felaketinde yüzlerce konut sele maruz kaldı. 11 Vatandaşımız da hayatını kaybetmişti. İluh Deresi’nin uzunluğu 15.5 km civarında. 6.5 Kilometresi Belediye mücavir alan içindeki dere 15 ila 50 metre arasında değişiyor. Dere kenarındaki kaçak yapılaşmalar bazı kesimlerde dere yatağına 1-2 metre mesafesindeki yapılar ve dere içine inşa edilen yapılar nedeniyle dere yatağının eni iyice daralmıştır. Sel felaketi sonrası yapıların bir kısmı yıkıldı, çok sayıda yapı ise kullanılmaz hale gelmiştir” diye konuştu.

9 MAHALLE AFETE BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞTİ
Canpolat, şöyle devam etti, “2007 Yılında Bakanlar Kurulu tarafından kent merkezinde bulunan Çay, 19 Mayıs, Kısmet, Çarşı, Yeşiltepe, İluh, Huzur Hürriyet ve Karşıyaka mahallelerinin bir kısmı ‘afete maruz bölge’ ilan edildi. İluh Kentsel dönüşümünü gerektiren nedenlere de dikkat çeken Canpolat; “Can güvenliği açısından tehlike arz eden yerleri yenileyerek, sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarının oluşturulmasıyla sel ve depremlerde can ve mal kaybını önlemek, kentsel donatı yetersizliğini ortadan kaldırmak kentsel dönüşümün hedeflerinden biridir. Yine bu bölgede çarpık kentleşmenin ve yarattığı sorunların modern şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılması planlanıyor” dedi.

İLK ETAPTA 3,5 HEKTARLIK ALAN
İluh Deresi çevresinde ilk etapta 3,5 hektarlık alanda çalışmaların yapılacağını ifade eden Canpolat, şunları kaydetti; “Akyürek, Karşıyaka ve Hürriyet mahallesi sınırlarında 3,5 hektarlık alan ‘rezerv yapı alanı’ olarak belirlenmiştir. Bu alandaki taşınmazların olası afet anında herhangi can ve mal kaybına neden olunmaması amacıyla kamulaştırmasında ‘kamu yararı’ alınmıştır. Bakanlıkça bu alandaki kamulaştırma iş ve işlemleri de Belediyemizce yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Proje kapsamında kentsel dönüşüm müdürlüğümüzce iki ihale gerçekleştirilmiştir. Üç mahalledeki yapı alanındaki gayrimenkul ve hak sahipleri değerlendirilme ihalesi de yapıldı.”

VALİ ŞAHİN; “KAMULAŞTIRILAN YERLER YEŞİL ALAN OLACAK”
İluh Deresi’nin kentsel dönüşüm projesinde kamulaştırma çalışmalarının yapılacağı bölgenin tamamen yeşil alana dönüştürüleceğini belirten Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin ise şunları söyledi; “Kamulaştırılan bölgeyi yeşil alan ve parklara dönüştürüp cazip hale getireceğiz. Mega proje olarak gördüğümüz İluh deresini ıslah edeceğiz ve çevresini İmara uygun hale getireceğiz. İyi niyetle geçen yıl sözleşme imzalayan hak sahiplerini de 2022’nin birim fiyatlarından yararlandırmaya çalışacağız. Batman’ın gündeminden artık İluh deresi çıkmalı.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim