**Batman İl kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, AK Parti iktidarına yüklendi; “Bu siyasi iktidar freni patlamış bir kamyon gibidir, yoldan çıkmıştır. Bizler zor koşullarda dahi yoldan çıkmadık.”

HÜKÜMETE YÜKLENDİ
Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Batman İl kongresinde konuşmasının büyük bölümünde iktidara yüklendi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 96 yıl öncesinin ruhundan koptuğuna işaret eden Yüksekdağ; “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu ülkede ne yazık ki; 23 Nisan’lar bir bayram olarak kutlanamıyor. Çocukların alanları şenlendiği bir gün olarak yaşanmıyor. 23 Nisan’lar da özellikle 2016 23 Nisan’ın da dikkat çekici gerçek bu topraklarda çocuk bayramı olarak kutlandığı bir ülkede 99 çocuğunun bir yıl içinde katledilmiş olduğu gerçeğidir. İşte 23 Nisan’ın temel ve acı gerçeği budur. Bir yıl içinde çocuk bayramı kutlayan bir ülkenin sınırları içinde abluka atındaki kentlerde ve 20 Temmuz’dan bu yana yaşanan saldırılarda 99 Kürt çocuğu katledildi. En küçüğü anasının karnındaydı, daha doğmamıştı. Doğmamış çocuklar katledildi, bu topraklarda. Üç aylık Miray katledildi, bundan üç hafta önceki 3 yaşındaki Esra katledildi. O çocukların hesabını hiçbir bayram ilanı asla ve asla bize unutturamaz. Bu hesabı ortadan kaldıramaz” dedi.





“MECLİS’E TAHAMMÜLSÜZLÜK GÖSTERİYORLAR”
Yüksekdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bunlar halkın seçtiği vekilleri meşrutiyeleri kendilerince sorgulayarak, aslında meclisin bir temsil mekanizması olarak varlığına tahammülsüzlüklerini gösteriyorlar. Bakın Millet Meclisi Türkiye’deki demokrasinin bir kaynağın merkezi olmayı başaramamıştır ne yazık ki. Ama en azından Türkiye’de demokrasinin gelişebilmesi için bir şans olarak görüldü. Bizlerde tüm Kürt halkı da tüm ezilen halklarda demokrasinin gelişebilmesi için bir şans bir olanak olarak gördük. Ama bizler için son kalan tek şahsi dahi ortadan kaldırmaya çalışıyor bu iktidar. Meclisi tavsiye etme ve Meclisi, saray alt siyasi kuruma dönüştürme operasyonu yürütülüyor.”





“BİZLERİ İRADESİ ASLA GERİYE DÜŞMEYECEK”
Kongrede yaklaşık bir saat süreyle partililere seslenen Yüksekdağ; “HDP milletvekillerinin dokunmazlığı kaldırıldığında bizlerin iradesi asla ve asla geriye düşmeyecek. Meclisin varlığı saray eliyle tasfiye edecek. Bu suça ortak olanlar da meclisi tasfiye edenler olarak bu karanlık tarihe geçecekler ve yazılacaklar. Sizlerden aldığımız vekaleti halkın meşru demokratik iradesini her zeminde her koşulda nasıl savunduysak meclisin içinde veya dışında yine aynı şekilde sizlerle birlikte aynı kararlıkla savunmaya devam edeceğiz. Bakın mahalle, il meclislerimiz, ilçe meclisleri ve her yerde meclislerle örgütlenen artık bizler onların despotik rejiminin bize kafes haline getirdikleri meclisine mahkum ve mecbur değiliz” dedi.
“YOLDAN ÇIKMIŞLAR”
Yüksekdağ; “Çok iyi bilsinler ki; tabutlardan yapılan saraylarda oturmayı başaramayacaklar. Bizler halkın bu karanlık süreçten çıkış iradesini belirleyici irade olduğunu net bir şekilde ifade ediyoruz. Her hangi bir yerde istikrarlı bir şekilde gidemeyecekler. Onlar freni patlatmışlar, yoldan çıkmışlar. Ama bizler en zor koşullarda da dahi yolumuzdan çıkmadık, hedefimizden sapmadık. Bizim en büyük avantajımız gücümüz emin olun budur. Geride bıraktığımız bir yıl süre içinde yapmadıklarını bırakmadılar. Ama bakın hala hedefin ne olduğunu bilen, hala gücünü örgütlüğünden koruyan bir halk zemini örgütlü zemin üzerine durmayı başarıyoruz. Dik durmayı sıkı durmayı başardıkça onlar savurulacaklar” diye konuştu.



“ENKAZIN ALTINDA KALDILAR”
Silopi, Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova’da adı konulmamış bir savaşın sürdüğünü belirten Yüksekdağ; “Abluka ile sıkı yönetimle ve sokağa çıkma yasağıyla yakıp yıkma yoluyla 9-10 aydır çözüm üretemeyenler, hala bu yanlışta ısrar ediyorlar. Ama şuna emin olsunlar o yakıp yıktıkları kentlerin geride bıraktıkları enkazları var ya, kendileri ve kendi siyasetleri bu iktidarın siyaseti o enkazın altında kalmıştır. Bizler halkımız Kürt halkı o enkazın hepsini temizlenmesini, kendi yurdu mahallesini yeniden kurmasını bilir. Bizler yeni yaşamı kurmakta mahiriz. Kobani’de nasıl yaktık, yıktık düşürdük diye söyledikleri kenti yeniden yarattıysak, onlarca kenti de emeğimizle, azmimizle direnişimizle yeniden yaratırız. Ama AKP saray iktidarı o ablukaların yarattığı  yıkımın ve enkazın altında kalmıştır. Tankla topla tüfekle ölümle bu halka diz çöktüremediler, çöktüremeyecekler. Demokratik çözümü inşa edene kadar, demokratik sağlayıncaya kadar bizler kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.  Savaşla çözmeye çalışan çözülür” dedi.


Editör: TE Bilişim