İHD’DE BİTMEYEN EYLEM

İnsan Hakları Batman Derneği Şubesi haftalardır sürdürdüğü ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eyleminin 251. haftası geride bıraktı. İHD Şube Başkanı Osman Künteş, yönetici İlyas Ekinci, Taraf gazetesi yazarı Enver Sezgin, BDP Merkez İlçe Başkanı Murat Gazioğlu, bazı STK temsilcileri ile kayıp yakınlarının katıldığı kitlesel basın açıklaması İnsan Hakları anıtı önünde yapıldı. İHD Şube Başkanı Osman Künteş, haftalardır alanlarda olduklarını belirterek, “251. hafta eyleminde de kayıpları sormaya devam ediyoruz. Savaşlarda çocukların büyük bedel verdikleri ortadadır. Birleşmiş Milletler, maalesef çocuk hakları sözleşmesine uymuyor” dedi.

ÇARKIN’IN İTİRAFLARI DİKKATE ALINMALI”

İHD yöneticisi İlyas Ekinci, eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın’ın yargılandığı mahkemede yaptığı samimi itiraflarının yeterli belge işaret ederek, şöyle konuştu : “Yıllarca Kürtlerin yaşadığı bölgede insanlara kan kusturan, zulüm, baskı, işkence, faili meçhul cinayetler, adam kaçırmalar, kaybetmeler vb. gibi suçlara karışmış, o dönemde bölgede görev yapan bütün sorumluların yargı önüne çıkarılmaları gerekmektedir. Samimi itiraflarda bulunan kişi sıradan bir itirafçı değildir. Yıllarca devlet adına bölgede görev yapmış ve o dönemde Kürtlere yaptığı haksızlıklardan dolayı pişmanlık duymuş ve samimi itiraflarda bulunan biridir. Bu nedenle Çarkın’ın itirafları dikkate alınmalı ve ihbar olarak kabul edilmelidir.” Ekinci’nin basın açıklamasının ardından kitle 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sessizce dağıldı.

5 YAŞINDAKİ EYLEMCİ

Kardeşi Mehmet Şirin Maltu’nun 18 yıldır bulunamadığından İHD eylemine destek veren Altun Saçan, 5 yaşındaki küçük çocuğu Fatih ile birlikte ‘İHD’nin kitlesel basın’ açıklamasına katıldı. Güneykent mahallesinde oturan 6 çocuk annesi Saçan, “Kardeşimin kaybolduğu dönemde bekardım. Mehmet Şirin köyden alındı. O gün, bugün izine rastlayamadık. Hayatta mı, değil mi bilemiyoruz? ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemine destek veriyoruz. Çektiğimiz acıları nasıl telafi edebiliriz? Karanlıkta kalan olayların açıklanmasını istiyoruz. Küçük çocuğumla birlikte kardeşimin de fotoğraflarının her hafta bulunduğu eyleme destek verip en azından o olayın açıklığa kavuşmasını istiyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN ADAYLARI YOKTU

BDP Batman Belediye Başkan aday adaylarının, İHD’nin önceki eylemlerinde boy gösterdiklerini belirten bazı katılımcılar, “Geçen Perşembe ön seçimin geride kalmasıyla adayların çoğu artık meydanlarda yok. Daha önce İHD’nin eylemine destek veren bazı Başkan aday adaylarını yanımızda görünce seviniyorduk. Maalesef ön seçim sonrasında adayların tümünün ‘kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eyleminde olmaması düşündürücüdür. Başkan adayı netleştiğinde belki de o tanıdık simaların çoğunu görmeyeceğiz. Oysa önceki eylemlerde bir çok Başkan aday adayı aramıza gelip gövde gösterisinde bulunmalarının nedenini de öğrenmiş olduk” dediler.

Editör: TE Bilişim