**Türk Eczacılar Birliği ile 54. Bölge Eczacılar Odası Başkanları, Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. 44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası Başkanı Başkanı Adnan Bayhan; “Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dahil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçireceği” dedi.

“MESLEĞİMİZ EKONOMİK TEHDİT ALTINDA”
Türk Eczacılar Birliği ile 54. Bölge Eczacılar Odası işbirliğiyle ülke genelinde eczacıların sorunlarına dikkat çekildi. Batman Eczacılar Odası’nda düzenlenen basın açıklamasını okuyan 44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası Başkanı Başkanı Adnan Bayhan, eczacılık mesleğinin benzeri yaşanmamış bir ekonomik tehdit altında olduğunu söyledi. Bayhan, şöyle devam etti; “Mesleğin karşı karşıya kaldığı sorunlar, artık katlanılamaz bir boyuta ulaşmış durumdadır. Bu tehdidin ana sebebi 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili olan bölümü bir türlü değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesidir. 13 Yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı koşullara bir de ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiştir. Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir.”

“HASTA İLACINI ALAMAZ DURUMA GELMİŞ”
Açıklamada ilaç erişiminin sıkıntılarına da değinen Bayhan; “Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadıkları bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacaktır. Bununla birlikte, başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalmaktadır. Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır. Bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorunda kalmaktadır” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim