**Batman ve çevresindeki ekili tarlalar yine su altında kaldı. Hafta sonu sağanak yağışın etkili olduğu Batman Çayı havzasındaki Şerbetli, Çarıklı ve Samanyolu köylerinde binlerce dönüm mısır ve buğday ekili alanı yağmur suları bastı.

** Çarıklı köyü Muhtarı İhsan Çağıl: “Mısır ekili arazilerimiz adeta göle dönüştü. Büyük bir zarar söz konusu. Zarar tespiti için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü göreve davet ediyoruz” dedi. Yağışlar nedeniyle Batman-Kozluk yolu da bir süre trafiğe kapandı.

“ZARAR TESPİTİ YAPILSIN”
Son 20 yılın en yağışlı mevsimini yaşayan Batman’da Cuma akşamı ve Cumartesi günü etkili olan sağanak yağış, binlerce dönüm ekili araziyi su altında bıraktı. Batman Çayı’ndaki taşma nedeniyle köylüler, su yatağının yönünü çevirmek için önlemler aldı. Batman merkeze bağlı Şerbetli, Bıçakçı, Çarıklı ve Kozluk-Samanyolu köylerinde binlerce dönüm mısır ve buğday ekili arazilerde büyük hasar oluştu. Zarar tespitinin yapılması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerine çağrıda bulunan Çarıklı köyü Muhtarı İhsan Çağıl: “Yoğun yağmur nedeniyle binlerce dönüm mısır ekili alan resmen gölette dönüştü. Büyük bir zarar söz konusu. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerini zarar tespiti için göreve çağırıyoruz. Çiftçilerin zararının karşılanması için başvurularımızı da yapacağız” dedi.

“KENDİ İMKANLARIMIZLA
ÖNLEM ALDIK”
Çarıklı köylülerinden çiftçi Davut Çağıl ise tarlalarına ektikleri sebze fidelerinin hasar gördüğünü söyledi. Yağmur sularına kendi imkanlarıyla önlem almaya çalıştıklarını belirten Çağıl, şöyle konuştu: “Yeni ektiğimiz sebze fideleri tamamen su altında kaldı. Mısır ve buğday ekili tarlalar da zarar gördü. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kendi gücümüzle tarla üzerine giden suyun yönünü yatağa vermeye çalışıyoruz. Özel İdare, bize kepçe gönderseydi suyun yönünü daha rahat çay yatağına verebilirdik. Kimse halimizi sormuyor.” Köylülerin çuvallara doldurdukları toprakla su yönünü çay yatağına vermesi de dikkat çekti.

“1000 DEKARLIK MISIR EKİLİ
ALAN HASAR GÖRDÜ”
Çay yatağındaki Selamet mezrasından çiftçi Abdullah Ergül de sel suları nedeniyle en az 1000 dekarlık mısır ekili alanın zarar gördüğüne dikkat çekti. Nisan ortasındaki yağışların ardından Mayıs’ın ilk haftasında da aynı manzarayla karşılaştıklarını ifade eden Ergül: “Batman-Kozluk karayolu Selamet mezrası mevkisindeki 3 menfez, Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinin sorumluluklarını yerine getirmemesi sonucu ikinci defa ekilen mısır tarlalarının su ve çamur altında kalmasına sebep oldu. Geçen ay yeterli önlem alınmadı ve en az 1000 dekar mısır ekili tarla zarar gördü. Bu konuda büyük zarara uğradık. Hiçbir yetkili bizimle ilgilenmiyor. Bu menfezler ve devamındaki tahliye kanalları her sene bu şekilde tıkanmakta. Fakat kurum yetkilileri, sorumluluğu birbirlerine atmakta ve çözüm üretmemektedir” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim