Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1990 Yılında Batman’ı, Türkiye’nin ‘72’nci ‘İl’i yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, o dönemlerde Apron’un olmadığı hava limanında karşılanmıştı. O dönemde Cumhurbaşkanlığı sözcüsü merhum Kaya Toperi ve üst düzey yetkililer, Batman’ın il şenliğine katılmıştı. 90 Öncesinde gazetecilik yapan Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven de Batman Çağdaş’taki ‘Gap Dizi’ ile Başbakanlık Basın Yayın’dan kente ödül kazandırmıştı. İşte nostaljiden bir sayfa daha.

PETROL ŞEHRİNİ 72. İL YAPMIŞTI
Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, 16 Mayıs 1990 tarihinde Batman’ı, Türkiye’nin 72. İli yaparken Siirt’in eski ilçelerinden Şırnak da 73. Plakayı almıştı. 1980 ile 90 yılları arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sık sık Batman’a gezi düzenleyen Cumhurbaşkanı merhum Özal, Batmanlıların ‘il’ talebini 1990’ın ‘il’ talebine yeşil ışık yakmıştı. Dönemin eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun imzasının da bulunduğu kararnamede Batman, 72. İl ilan edilirken, merhum Özal, eşi Semra Özal, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü merhum Kaya Toperi ve kalabalık bir heyetle Batman’a çıkarma yapmıştı. İşte apronun olmadığı Batman Havalimanı’nda Özal’ın karşılanışı.

BATMAN’DAN ŞIRNAK’A HELİKOPTER YOLCULUĞU
İl olduktan sonra 60 gün sonra Ekim’in ilk haftasında Batman’da düzenlenen il şenliğine eşi Semra Özal ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı merhum Özal, aynı gün komşu Şırnak’a da gitmişti. Batman Havalimanı’ndan helikopterle Şırnak’a giden merhum Özal, Türkiye’nin çiçeği burnunda iki il’in şenliğine katılmıştı. Özal ve beraberindekiler, helikopterde objektiflere böyle yansımıştı.

GAP ÖDÜLÜNÜ BATMAN’A KAZANDIRMIŞTI
Yıl; 1989… Batman Çağdaş’ın eski muhabirlerinden ve şimdiki Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, o dönemlerde Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği yarışmada ‘Gap’ konulu yazı dizisiyle araştırma-inceleme dalında ödül kazanmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Özal’ın elinden aldığı ödül öncesi genç muhabir ile Cumhurbaşkanı arasında ilginç bir diyalog yaşanmıştı. SBF 1. Sınıf öğrencisiyken merhum Özal’a ‘Vali olmak istiyorum’ diyen Tanrıseven, şimdilerde Vali Yardımcılığı görevini sürdürüyor. İşte o ödül töreninden bir kare.

CENGİZ TOPEL HATIRASI
Yıl; 1982… Bu eğitim yuvası yeni mahalledeki Cengiz Topel İlkokulu’ydu. O eski eğitim yuvasının yerinde şimdilerde modern bir bina inşa edildi. Cengiz Topel İlkokulu’nun eski öğrencileri arasında Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven de bulunuyor. İşte Tanrıseven’in 80’li yılların başında öğretmenler ve arkadaşlarıyla çektiği hatıra kare. O dönemde öğrenciler siyah önlük giyerdi.

Editör: TE Bilişim