Petrolün başkenti Batman’da tecrübe edinen dönemin petrolcüleri Azerbaycan, Kazakistan ve Mısır’daki petrol sahalarında teknik incelemelerde bulunurdu. Batman’dan TPAO Genel Müdürlüğü’nün üst düzey yöneticiliğine uzanan eski petrolcülerin karelerinden bir kesit. Batman7ın Site Mahallesi’ndeki gençliğin kültürü bir başkaydı…

PETROLCÜLERİN BATMAN-BAKÜ HATTI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde edindikleri tecrübelerini yurtdışındaki petrol sahalarında sürdüren Batman’ın eski petrolcüleri Batman-Bakü hattında mekik dokurdu. 2000’li Yılların başında Azerbaycan-Bakü’de petrol sahalarında teknik incelemede bulunan TPAO Batman eski Bölge Müdürü Aydın Saral da vardı. Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz, Selçuk Gürpınar ve Cengiz Cücü de Bakü’ye giden Batman’ın başarılı petrolcülerdendi. Batman ekibi Bakü’nün yanı sıra Kazakistan-Almaata’ya çıkarma yapmıştı. İşte o ekipte yer alan bazı simalar; Muhasebe Müdürü Şeref bey, İzzet Yapar, İlker Tutsal, Şahin Göndiken, Petrol Mühendisi Mustafa bey ve Uğur Günalan.

TANDOĞAN VE TENGİZ DOSTLUĞU

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yıllarca çalışan Jeoloji Yüksek Mühendisi Yavuz Tengiz ve Petrol mühendisi merhum Mehmet Tandoğan, 2000’li yıllarda TPAO Genel Müdürlüğü’nde birlikte çalıştı. Petrolcülüğün okulu konumundaki Batman’ın kültürüyle TPAO Genel Müdürlükte de başarılarla adlarından söz ettiren Tengiz ve Tandoğan’dan geride bu hatıra kare kaldı.

SİTE GENÇLİĞİNİN EKONOMA HATIRASI

Batman’da ilk Marketçiliği yapan Kıvırcıklar ailesiydi. 1’nci Cadde’deki Kıvırcıklar Marketi’nin yanı sıra 1955 yılında Site’deki yerleşik yaşamın ardından açılan TPAO bünyesindeki Ekonoma, petrolcü ailelerin ihtiyacını karşılıyordu. Eğitim ve spor aktivitelerinden kalan zamanlarını ‘Ekonoma’ Market de değerlendiren gençler, 1970’li yılların modasını takip ederdi. İşte ‘Ekonoma’ duvarında hatıra kare çeken eski Site gençliğinden siyah-beyaz karede yer alan simalar; Fahrettin, Metin Demirdağ ve Şevket Özerdem.

NEREDE O ESKİ SİTE GENÇLİĞİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün küçülmesi ve 1990’dan sonra ‘erken emeklilik’ furyasının ardından TPAO’nun ilk emekçilerinin Site Mahallesi’ne veda etmeleriyle o eski Site gençliğinin kültürü de sararan karelerde kaldı. Yıllara meydan okuyan eski lojmanların önünde 1974 yılının baharında hatıra kare çeken Site’nin eski gençleri Sabahattin, Şevket, Sabahattin, Metin Demirdağ ve Fahrettin. Site’de yetişen gençlerin çoğu şimdilerde Batman dışında.

YÜZMEYİ TPAO HAVUZUNDA ÖĞRENDİLER

1960 ve 70’li Yıllarda TPAO’nun ‘1 ve 2 nolu havuz’larda yüzme kursları düzenlenirdi. Yüzme bilmeyen gençler, o eski havuzlar sayesinde yüzücülere taş çıkarırdı. Yıl 1972. TPAO Havuzunda yüzme kursuna katılan Site Mahallesi’nde oturan gençler arasında Şevket, Atilla, Faruk, Zeki Hamdullah, Turgut, Niyazi ve Metin bulunuyor.

Editör: TE Bilişim