*Son yıllarda çok sayıda çiftçinin yöneldiği Batman ovasında fıstık ekili alan 100 Bin dekarı buldu. Eylül ayının ortalarında olgunlaşan fıstıkları toplayan üreticilerin yüzü verimin yüksekliğiyle gülüyor.

**Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, 5 yıl öncesine kadar fıstık üretiminde 13’ncü sırada olduklarını belirterek: “Son dönemlerde bu üründe 6’ncı sıraya yükseldik. 1990’lı yıllarda boşaltılan köyler fıstık ekimi sayesinde canlandı” dedi.

“ELVERİŞLİ OLMAYAN ARAZİLERDE FISTIK VAR”
Her yıl Eylül ayının ikinci haftasında fıstık hasadının başladığı Batman ovasında, bu yıl verimin yüksekliği nedeniyle çiftçinin yüzü gülüyor. Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, son yıllarda Batman ovasında fıstık ekimindeki artışına dikkat çekti. Fıstık ürününe yönelen çiftçinin yüksek gelir elde ettiğini belirten Başkan Akdaş: “Hububat üretimine elverişli olmayan arazilerimizi fıstık bahçelerine dönüştürüyoruz. Birkaç yıl öncesine kadar fıstık ekiminde Batman 13’üncü sıradaydı. Şimdilerde katma değeri yüksek olan bu üründe 6’ncı sıraya yükseldik. Fıstıkta geçen yıl istediğimiz verim yetersizliğinden arzu ettiğimiz rekolteyi bulamamıştık. Bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“HEDEF 10 BİN TON REKOLTE”
Batman ovasında fıstık ekili alanın 100 bin dekarı aştığına işaret en Başkan Akdaş, şöyle devam etti: “Bu yıl fıstık da verim iyi. Tahminimiz 10 bin ton üzerinde bir rekolteye ulaşmak. Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt’ten gelen tüccarlar tarlada fıstığın kilosunu 55 liradan satın alıyor. Çiftçi, diğer hububat ürünlerinde yeterli verim alamadığı için verimsiz tarlasını daha çok fıstık bahçelerine dönüştürüyor. Batman ovasında daha çok Siirt fıstığı ekiliyor. Böyle giderse ovanın büyük bölümü fıstık bahçelerine dönüşecek. Çünkü çiftçi daha çok prim yapan ürüne yöneliyor.”

“FISTIK, KIRSALA CANLILIK GETİRDİ”
Batman ovasında 4000 ailenin geçimini fıstıkçılıktan elde ettiğini belirten Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Akdaş: “1990’lı Yıllarda ekonomik ve güvenlik nedeniyle boşaltılan köylerin topraklarına fıstık ekiminin yapılmasıyla birlikte kırsal alana canlılık geldi. Uzun süre terk edilen araziler artık fıstık bahçeleriyle hayat buldu. Özellikle tarıma elverişsiz olan alanların fıstık bahçelerine dönüştürülmesi için de çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. Fıstık ekimi sayesinde hem elverişsiz alanlar değerlendiriliyor hem de kırsalda yüzlerce aile geçimini bu üründen sağlıyor” dedi.

ZİRAAT ODASI: “BÖLGEDE FISTIKÇILIK GELİŞİYOR”
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, çevre illerde olduğu gibi Batman’da da çiftçinin, hububat ekiminden çok fıstık ekimini tercih ettiğini ifade etti. Fıstık ekim alanlarının Batman ovasında her yıl arttığını belirten Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, şunları kaydetti: “Yöre çiftçisi, buğday, arpa ve diğer hububat çeşitlerinde istediğini alamayınca, haklı olarak katma değeri yüksek ürün olan fıstığı ekmeyi tercih ediyor. Batman’da çiftçinin çoğu tarlasını fıstık alanına dönüştürdü. Batman’da daha çok Siirt fıstığı ekiliyor. Biz de baklavalık fıstık ekimi yapılmıyor.” (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim