*Çiftçi dört gözle TMO’nun açıklayacağı hububat alım fiyatlarını beklerken, Batman Ziraat ile Ziraat Mühendisleri Oda Başkanları, 7 liranın altında açıklanacak bir fiyatın çiftçiyi kurtarmayacağına dikkat çektiler…

*Geçen yıl tonu 2 bin 250 lira olan ekmeklik buğdayın bu yıl en azından 7 lira olmasının gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, “Çiftçi artık önünü görmesi için buğday fiyatı 7 liranın üstünde olması gerekiyor” dedi.

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ BAŞFİYATTA
Buğday üreticileri, her yıl Mayıs ayının ortalarında belirlenen buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasını bekliyor. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, geçen yıl tonu 2 bin 250 lira olan ekmelik buğdayın taban fiyatının bu yıl 7 lira olması gerektiğini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi ve yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı buğday rekoltesinde düşüş yaşanacağını belirten Aydiş, “Dünyada buğday rekoltesi 750 ile 800 milyon ton civarında. Türkiye de ise rekolte 22 milyon ton. Dünyada da Türkiye’de de rekoltede bu yıl düşüş olacak” diye konuştu.

“GİRDİ FİYATLARI ARTTI”
Aydiş, şöyle devam etti:“Bu yıl gübre, mazot, gübre ve ilaç başta olmak üzere bütün girdiler de yükseliş olacağını tahmin ediyorum. Dolayısıyla gübre fiyatı daha da artabilecek. Çiftçiyi bu fiyat da kurtarmayabilir. Ciddi artışlar olursa çiftçiyi bu fiyat da kurtarmayabilir. Biz destek istemiyoruz ama devletin bütün girdilerde çiftçiyi rahatlatacak adımları da atmasını istiyoruz. Çiftçi artık buğday yerine mısır ekiyor. Oysa buğday ülkemiz için zaruri bir ihtiyaç. Fiyattan daha da önemlisi devlet, buğdayı desteklemeli.” (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim