** Batman eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu’nun oğlunun taziyesine katılan HDP Mersin Milletvekili adayı Dengir Mir Fırat, 7 Haziran seçimlerini değerlendirdi; “7 Haziran’da yapılacak seçim Milletvekili seçimi değil, Türkiye’nin nasıl bir rejimle idare edileceği konusunu oylayacaktır.”


**HDP Mersin 1. Sıra Milletvekili adayı Dengir Mir Fırat, HDP’nin seçim lokalinde partililerle buluştu. Fırat konuştu; “Cumhurbaşkanı benim eski dostum. Beraber parti kurduk. 7 Yıl süreyle o’nun birinci yardımcısıydım. Ama bana göre O, bir hayal dünyasında yaşıyor.”


“HDP’NİN BARAJI AŞMASI
77 MİLYONU RAHATLATIR”

Batman eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu’nun geçen hafta öldürülen oğlu Abit Nasıroğlu’nun taziyesi için Batman’a gelen HDP Mersin 1. Sıra Milletvekili adayı Dengir Mir Fırat, partililerle bir araya geldi. HDP seçim lokalinde Fırat’ı, HDP İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç, HDP Merkez İlçe Eş Başkanları Abdullah Yıldız ve Sema Kaya karşıladı. 7 Haziran seçimlerinin rejim oylaması niteliğini taşıdığını ifade eden Fırat, “7 Haziran’da yapılacak Milletvekili seçimi değil, Türkiye’nin nasıl bir rejimle idare edileceği konusunu oylayacaktır. Yani anti demokratik, özgürlüklerin hiçe sayıldığı, barışın ortadan kalktığı, kardeşliğin ortadan kalktığı, hukuk devletinin yok olduğu ve her şeyin bir kişinin iki dudağı arasındaki talimata göre mi ülke yönetilecek? Yoksa demokratik bir usulle özgürlük içinde mi, barış ve kardeşliğin sağlandığı bir ülkede mi yaşacağız? Bu yalnız Kürtlerin sorunu değildir. HDP’nin barajı aşması 77 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sorunudur. Bu nedenle 7 Haziran seçimlerinde herkesin bir şekille aklını başına toplaması, oyunu ona göre kullanması lazım. Aksi şekilde çıkacak oylamada bir daha bir seçimin olacağı kanısında değilim. Bir daha bu sistemi geri getirmek mümkün olmayacak” dedi.



“PROVAKASYONLARA GELMEYECEĞİZ”

7 Haziran seçimleri öncesi provokasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Fırat, şöyle devam etti; “Ülke bir maceraya sürüklenecektir. Belki iç çatışmalar çıkacak, hatta yurt dışında savaş meydana gelebilecek. Tabi Kürtler için de önemli. Bir kere barış sürecini tüm gücümüzle destekliyoruz. Ateş-kes süreci bugüne kadar yürüdü. Maalesef seçimin yaklaşmasıyla birlikte birçok provokasyonun yapıldığını da görüyoruz. Ama ne yapsalar yapsınlar, biz bu provokasyonlara gelmeyeceğiz. Bu ülkeyi de böldürtmeyeceğiz, bir kere kafalarına bunu iyi soksunlar. Kobani, Batman ne kadar benim vatanımsa, aynı şekilde Marmaris de İstanbul da benim vatanımdır. Çünkü bu ülkeyi beraber kurduk. Ana asli unsur olarak savaşarak bu vatanı kurduğumuza göre, dolayısıyla birilerinin kafasında ülkeyi parçalamak, Batman veya Hakkari’yi bir alana sıkıştırmak istiyorsa, bu da sözlerinde kalır.”

“ÇANAKKALE’Yİ BERABER SAVUNDUK”
“Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınırları içerisindeki her milim, karenin aynı zamanda sahibiyiz” diyen Fırat, şunları söyledi; “Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Tüm arkadaşlara başarılar diliyorum. Ama şunu hiçbir zaman unutmasınlar. Diyarbakır’da 2005’te ‘Kürt sorunu benim sorunumdur’ diyen ama bir süre sonra ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen ve ‘Kobane nedir ki; bu kadar ufacık bir yer için kıyamet kopardılar. Kobane düştü-düşecek’ diyen ve nerdeyse zevkten dört köşe söyleyenleri, insanlarımızın unutmaması lazım. Kobane bizim vatanımızdır, namusumuzdur, şerefimizdir. Nasıl onlarla Çanakkale savaşında vatanı savunduk, vatanı burada bulduk diyorlarsa Kürt milleti de birlik oldu. Kobani’de sınavını verdi, o’nu teşhir ettirdi. Bunları unutmak mümkün değil.”




“ESKİ DOSTUM HAYAL DÜNYASINDA”

HDP’li Fırat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ise eleştirdi. Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü; “Cumhurbaşkanı benim eski dostum. Beraber parti kurduk. 7 Yıl birinci Yardımcısı olarak beraber çalıştım. Ama bana göre bir hayal dünyasında yaşıyor. Eğer bir-iki Milletvekili ile iktidarı kurtarabildiyse ne ala. Tutturamazsa koalisyona mahkûm olur. Hayallerine mani olacak tek siyasi kuruluşta HDP’dir. CHP 5-10 puan artırsa dahi Meclis aritmetiğini değiştiremez. MHP’de aynı şekilde. Ama HDP’nin Kürdistan bölgesinde 70’e yakın Milletvekili ile eğer barajı aşamazsa otomatik olarak Ak Parti hanesine yazılacak. O da Cumhurbaşkanın hep söylediği 400 veya 350 Milletvekili olmasa da sağlama durumu getirecektir. Kürdü, Laz’ı, Çerkez’i ile bu seçimde demokrasi ve özgürlükler için HDP’ye oy verme mecburiyeti var.”

Editör: TE Bilişim