PROTOKOL ÜNİVERSİTEDEYDİ
Batman Üniversitesi’nin 2021-2022 akademik yılı açılış töreni, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın katılımıyla Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşti. Törene Vali Hulusi Şahin, Garnizon Komutanı Hv.S/S Albay İhsan Kaplan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Yıldırım, BÜ Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, üniversite yöneticileri ile akademik ve idari personel katıldı. Programda konuşan Rektör Demir, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesini kurarak üniversitedeki akademik birim sayılarını artırdıklarını kaydetti. Rektör Demir: “Her geçen gün büyüme isteğiyle üniversitemizde önemli çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilerimizi akademik olarak hayata hazırlarken onlara lisansüstü eğitim imkânları ile dünyanın kapılarını aralıyoruz. Hem akademik hem de fiziki olarak hızla gelişim gösteren üniversitemizde yeni merkezler kurarak her konuda çalışma yapmaya ve topluma katkı sunmaya özen gösteriyoruz. Yakında kurulacak olan Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve onayını beklediğimiz Kültür Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bölgemizde başarılı projeler üreteceğiz” dedi.

PROF. BARAN: “HEYECAN VE ÜMİT VERİCİ BULDUM”
Vali Hulusi Şahin’in ardından 2021-2022 Akademik Yılının ilk dersi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran tarafından verildi. Batman Üniversitesinin gelişimini heyecan ve ümit verici bulduğunu belirten Rektör Baran, şöyle konuştu; “İnsanoğlunun bilinçaltındaki en temel motivasyonu ölümsüzlük arayışıdır. Yaptığımız bütün çalışmaların temelinde ölümsüzlük arayışı var. Zamanı durdurmak ve ölümü öldürmek hiçbir zaman insanoğlunun başaramayacağı bir unsur. İnsanoğlu bu bilinçaltı motivasyonunu, bıraktığı izler ve eserlerle ölümsüzleştirmeye yönlendiriyor. Prof. Dr. İdris Demir’in de belirttiği gibi kitap ve fakültelerle geleceğe fayda sunarak bu eserlerle bizden sonraki kuşaklara bir iz bırakıyoruz. Bunlar, ölümsüzlük yansımaları. Bilim insanları da binlerce yıl sonra ölümsüzlük iksirini ürettiği bilgiyle, yetiştirdiği insan kaynağıyla elde etmiş ölümsüzler olarak anılacaklar. Hep daha fazlasını istiyoruz. Sınırını bilmediğimiz tek bir organımız var o da beyin ve hala bu sınırı çözemiyoruz. Beynin kapasitesini ve ne kadar hızlı çalıştığını bilmiyoruz. Yapay zekâ ve dijitalleşmenin beyinle oluştuğunu ve ilerlediğini görüyoruz.”

“TÜM DÜNYADA ÖNE ÇIKAN KAVRAM…”
Teknoloji ile birlikte hayatımızın değiştiğini örneklerle açıklayan Prof Dr. Yusuf Baran, ışık üzerinden kripto haberleşme üzerine çalışmaya başladıklarını ve laboratuvar ortamında et ürettiklerini anlattı. “Bilim varsa ve bilime inanıyorsanız ömrünüz de uzayacaktır” diyen Rektör Baran: “Ömrün uzunluğu ile bilime olan inanç paralel gidiyor. Çocuklarımızı ve toplumuzu eğitmeliyiz. Ya eğiteceğiz ya da karanlığa mahkûm olacağız. Son dönemde bilim insanlarına atfedilen bir rol var; bilim diplomatı. Tüm dünyada öne çıkan bir kavram bu. Bilim insanlarının akademik giysileri çok önemlidir. Cübbe giyen meslek sahipleri doğru olan neyse, hak ve adil olan neyse onu yaparlar. Dünyevi meslekler değildir. Hak ve hukuka, adalete adanmışlık vardır. Cübbenin verdiği ağırlık çok önemli.” Öte yandan konuşmasının son bölümünde insanı ve fikri tohuma benzeten Rektör Baran; “Eğer bu tohumu doğru toprak, doğru iklim ve doğru çiftçi ile buluşturamazsanız o tohum yok olup gider. Türkiye’nin aydınlık yarınlarını inşa ederek bizi uluslararası arenada daha da gururlandıracak, bizlerin saygınlığını ve itibarını daha da çok artıracak liderler yetiştirmeliyiz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim