BOLULU PETROLCÜ’NÜN AZMİ

Raman Dağı’nda ilk petrolün bulunmasında büyük emeği olan Türkiye’nin ilk diplomalı petrolcüsü Cevat Eyüp Taşman’la çalışan ilk petrolcülerden Kemal Lokman, önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor; “Raman ve Garzan’daki ilk petrol kuyuları Cevat beyin eseridir. Yaşamı hep petrol sahalarında geçti. Türkiye’de petrol arama ve bulmanın yanı sıra petrol edebiyatında Cevat Eyüp Taşman’ın adı hep yaşayacak ve iyilikle anılacaktır.” Cevat Eyüp Taşman’ı bir de eşi Mehlika hanım anlatıyor; “Titiz bir çalışma tarzı vardı, ben de ona benzemeye çalışırdım. Yurtdışından gelen petrol dergilerini O’na okurdum. Arazi notlarını kitap harfiyle yazardı. Yeşil mürekkep kullandığı için ilk işim bu mürekkebi bulmaktı. O’na bir okul çocuğu gibi bağlıydım. Oyun ve içkisi yoktu. Petrol sahalarındaki kamplarda bezik oynardık.”

RAMAN’DAN GÖNDERİLEN İLK TELGRAFLAR

Aslen Artvin’in Hopa ilçesinden Maden Teknik Arama’da görev yapan kaynakçı ve tekniker Fahri Uzuner, Raman Dağı’nda görev yaptığında, ‘Batman’ diye bir şehir yoktu. 14 Haneli ‘İluh Köyü’nde PTT’nin olmadığı dönemlerde; DDY Batman Gar’ına getirilen petrolcülerin, mektup ve telgrafları önce Beşiri, ardından Diyarbakır PTT’sinden büyük şehirlere gönderilirdi. 19 Ağustos 1953 tarihi, Ramazan bayramı arifesiydi. Kaynakçı ve tekniker Fahri Uzuner, Raman Dağı’ndan ailesine gönderdiği ‘bayram’ mesajı telgrafının küpür ve yeni yıl mesajındaki el yazısı dikkat çekiyor.

PETROL YASASINDA DA TAŞMAN İMZASI

Yıl, 1955. İlk petrolcü Taşman’ın, vefatından bir yıl öncesinin karesi. TPAO’nun ilk Genel Müdürü Şehap Enver Birgi, İşletmeler Bakanı Sıtkı Yırcalı ve Petrol Dairesi Teknik Müşaviri Cevat Eyüp Taşman’ın bulunduğu karede; petrol yasasının tamamlanmasında emeği geçen yabancı mühendislere teşekkür ediyor. Ömrünün büyük bölümünün geçtiği Güneydoğu’daki sahalarda Avrupalı mühendislerin ‘petrol yok’ dedikleri bölgede ‘biz de bulunabilir’ diyen Bolulu Taşman’ı Bakan Yırcalı kutlamıştı.

İLK PETROLCÜLERDENDİ

Yıl, 1969… MTA’nın ‘Kara altın’ı bulduğu Raman Dağı’nda, 1950 ila 1954 yılları arasında görev yapan Fahri Uzuner, ilk küçük rafineride çalıştıktan kısa bir süre sonra İstanbul’un yolunu tuttu. Müteahhitliğin yanı sıra otomobil sektöründe hizmet veren Fahri Uzuner’in aile fotoğrafı; “Fahri Uzuner, eşi Nezahat, Mehmet ve Meltem Uzuner.”

RAMAN’DAN SİRKECİ’YE

1954 Yılının sonlarında 5 yıl çalıştığı Raman Dağı’ndan İstanbul-Sirkeci’nin yolunu tutan petrol emekçilerinden biri de Fahri Uzuner’di. Sakarya-Hendek’te 1978 yılında çektiği hatıra karede, eşi ve iki çocuğuyla poz verirken, Raman Dağı’nda geçen günlere olan özlemini de dile getirmiş. Fahri Uzuner, Raman Dağı’nda MTA’dan ayrıldıktan sonra İstanbul-Sirkeci’de açtığı ‘Oto Cennet’ adlı firmasıyla yıllarca otomotiv sektöründe hizmet veren iş insanıydı. İstanbul’da hayatını kaybeden Raman Dağı’nın ilk petrol emekçilerinden Uzuner’in mezarı, İstanbul-Zincirlikuyu’da.

Editör: TE Bilişim