BURASI MEDİKAL HASTANESİ YERİ

Batman’ın 50 yıllık süreçte hızlı bir gelişim süreciyle nasıl yarım milyonluk bir şehre dönüştüğünün karesi. 1970’li Yıllarda Batman Lisesi bünyesindeki ortaokulda eğitim gören Batman’ın eski simalarından Nusret Koyuncu, S. Toprak, Murat Mungan ve Sabahattin Cevheroğlu’nun, petrol şehrinin ilk özel hastanesi Medikal’in bulunduğu alanda çektiği siyah-beyaz kare. Şimdilerde bu alanın yerinde çok bloklu yapılar var. 

DÜĞÜNLER BEYAZ SARAY’DA OLURDU

Yıl, 1973. Burası, bir dönemler TPAO’nun sembolü olan ‘Beyaz Saray’ binası. 49 Yıl öncesinde salonların olmadığı Batman’da nişan ve düğün törenlerinin yapıldığı yer; Beyaz Saray idi. Batmanlı eski gençlerden Nusret Koyuncu, İlhami Özsüer, Murat Mungan, Hayyam Gönülaçar, Yaşar Kurt ve Muzaffer Tunç, eski SSK Batman Hastanesi doktoru Ali Atalay’ın düğün töreninde bu hatıra kareyi çekmişti.

GÜNBATTI, BATMAN’A BİR ÖMÜR VERMİŞTİ

Batman’ın ilk mahalli takımları Site Gençlik ve Akyürek’te forma giydikten sonra Batman Petrolspor’a transfer olan Şanlıurfalı Ahmet Günbattı, 1970’lerin kadrosunun efsane futbolcularındandı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalıştığı dönemde Akyürek Mahalle Muhtarlığını da yapan Günbattı, semtine ibadet evini de kazandırmıştı. Memleketi Şanlıurfa’ya yerleştikten sonra yaşama veda eden Günbattı’nın adının Akyürek ibadet evinde yaşatılması için ailesi ve yakın çevresi, son günlerde kampanya başlattı.

BATMAN’DA 62 YIL ÖNCE BEYAZ SARAY

Uzun yıllar petrol emekçilerine ev sahipliği yapan TPAO’nun sembolü konumundaki yapı; ‘Beyaz Saray’ dinlenme ve sosyal tesisti. 1962 Yılında yapımı tamamlanan 40 kişilik bekar pansiyonu ile 500 yatak kapasiteli işçi pansiyonu konumundaki TPAO Beyaz Saray binası, TPAO’nun emektar futbol sahasına komşuydu. Şimdilerde 62 yıllık tarihi binanın yerine yeni bir yapı yapıldı.

PETROL EMEKÇİLERİ BU LOKALDE DİNLENİRDİ

1990 Tarihine kadar TPAO Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi, sosyal tesislerinden biri de ‘lokal’ mekanıydı. Mesai saatleri dışında petrol emekçileri ile ünite müdürleri soluğu aldıkları lokalde zamanlarının bölümü geçerdi. Sararan fotoğraflar arasında yer alan TPAO’nun eski lokal binasının yerinde ise şimdilerde ‘Petrol Cafe’ var.

Editör: TE Bilişim