90’LARDA MEYDAN

Batman’ın ilk alanlarından olan Cumhuriyet Meydanı sayısız resmi bayram törenleri ile diğer etkinliklere ev sahipliği yaptı. Yıl, 1998. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar, Belediye Başkanvekili Salih Sevim ve halen Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı görevini sürdüren Batman’ın eski Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek’in de aralarında bulunduğu dönemin il yöneticileri, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda tarihi meydanın bir bölümünü doldurmuştu. Meydan çevresindeki eski binalardan Çabuklar ile Emniyet Müdürlüğü’ne ait binalar değişmezken, alanın büyük bölümü değişikliğe uğradı.

KONUKLAR, ÇAĞDAŞ’I MASADAN AYIRMAZDI

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, internet gazeteciliği öncesinde de gündem oluşturan yayın organıydı. 1993 Yılında ilk ofset gazeteciliğe start veren Batman Çağdaş, petrol kentine gelen konukların ilgiyle takip ettiği yerel gazeteydi. Yıl, 1995. TBMM’den gelen bir heyet, toplantı öncesinde Batman çağdaş’ı incelerken objektiflerimize böyle yansımıştı.

KÖPRÜNÜN AÇILIŞINI SUNAY YAPMIŞTI

Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın açılışını yaptığı bu köprü, 1967 yılında açılmıştı. 1980’li Yılların ortalarında tarihi ilçe Hasankeyf’te yoğunluğun olmadığı dönemlerde dondurduğumuz eski köprü ile İmam Abdullah Zaviyesinin olduğu alan ‘Baraj gölü’ altında kaldı. İmam Abdullah Zaviyesi, 6 eserle birlikte Arkeopark alanına taşınmıştı.

KALE, BAKANLARI AĞIRLADI

Hasankeyf kalesi, geçmişten günümüze birçok Bakan, üst düzey bürokrat ve ünlü sanatçıları ağırladı. Yıl, 1998. Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu, Batman eski Valisi İsa Parlak, Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan ve Hasankeyf eski Kaymakamı kaleden inişte objektiflerimize böyle yansımıştı. Eski Bakan Sungurlu, Hasankeyf kalesinde sessiz ve derin akan Dicle nehrini izlerken antik kente hayran kalmıştı.

BATMAN’IN İLK KADIN MUTARLARINDANDI

Gercüş ilçesinin Başarı Köyünde yıllarca muhtarlık yapan Naile Ekmen, Batman’ın yanı sıra bölgenin ilk kadın muhtarlarındandı. Hasankeyf-Gercüş arasındaki Başarı Köyünde uzun süre muhtarlık yapan Ekmen, 1990’lı yıllarda köyünün altyapı sorunlarının çözümü için eski Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü yöneticilerine dilekçe yağdırırdı. Çevreciliğiyle de bilinen Ekmen, elindeki süpürgeyle evinin dört bir yanını temizlerdi. 1990’lı yılların sonuna kadar muhtarlık yapan ilk kadın muhtar, uzun bir süre önce yaşama etmişti.

EĞİTİMCİLİKTEN DOKTORLUĞA

Batman’ın ilk hekimlerinden biri de eski Devlet Hastanesi başhekimlerinden merhum İsmet Taş’tı. 1970’li Yılların başına kadar Balpınar Beldesi’ndeki ilkokulda öğretmenlik yapan Taş, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandıktan sonra ilk görev yeri olan eski Batman SSK Hastanesi’nde yıllarca görev yapmıştı. İşte 1976 Yılında SSK Batman Hastanesi’ndeki bazı doktor ve hemşirelerle hatıra kare çeken merhum Taş’tan hastane koridorunda geride kalan siyah-beyaz karesi.

Editör: TE Bilişim