Bacağe, Silvan-Sason yol ayırımından yaklaşık iki kilometre içerde Kozluk’a bağlı bir köy. Bundan 20-30 yıl evvel birileri bu köyde balık satılacağını söylese tartışmasız yalancılıkla suçlanırdı.Oysa bugün aynı yerde Batman çayı üzerinde kurulan baraj sayesinde biriken sularda kurulan Alabalık çiftliklerinde balık yetiştirilmekte ve taşlık alanda kurulan köyde balık satılmaktadır.

İnsanoğlunun doğa ile yaptığı mücadelenin bir sonucudur bu gelişimler. Bu  değişimler olumlu kullanıldığında toplumsal bir yarar sağlanır. Kötü kullanıldığında ise topyekün bir facia.Barajlar su potansiyelinin kullanılmasında günümüzün vazgeçilmez yapıları.Hele hele elektik üretiminde ve sulama amaçlı kullanılması toplumsal faydası gözardı edilemeyecek yapılardır.Bir de dikkatlerden kaçan çok önemli bir yönü var ki o da erozyonun önlenmesidir.Barajdan akan sulların kontrollü bırakılması nedeniyle çay yatağı kenarındaki toprağın su ile yok olması engellenir.Batman çayı kenarında binlerce dönümlük tarım arazisinin bugün kum yatağı haline gelmesinin nedeni sel sullarının yarattığı tahribat değilmidir?

Yirmi- Otuz yıl evvel Batman çayı kenarında oturan köylüler Balık avlama konusunda sıkıntı yaşamazlardı. Ağlarını saldıkları gibi tüketimlerine yetecek kadar balık avlarlardı.Sonraki dönemlerde ise bilinçsiz avlanma sonucunda balık kolonileri yok edildi.Dinamit kullanımı.jeneratör  ve elktrikle balık avlama çayın doğal dengesini bozdu.

Bugün ise farklı bir tehlike sözkonusu.Baraj sularının tamamen kesilmesi nedeniyle çay yatağında ki canlılar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.DSİ yetkililerinin  sulları tamamen kesme yerine kontrollü azaltmaları durumunda  suyun kesilmesi sonucunda yok olan canlıların yok olması önlenebilir.

İnsanoğlunun doğa ile mücadelesi tarih boyunca sürmüştür.kontrolsüz süren çalışmalar nedeniyledoğa büyük tahribatlara uğramıştır. Doğal dengenin bozulmasına neden olan  olgunun temelinde bu tavırlar bulunmaktadır.Doğanın verdikleri iyi değerlendirildiğinde insanlar için çok önemli ve yararlı sonuçlar elde edilmektedir.kötü kullanımlar ise doğayı da insanı da yok etmektedir.Atom bombaları, ormanların Yok edilmesi bunlara örnek gösterilebilir.

Bir de çok yararlı olan baraj gibi yapıların politk amaçlı kullanımı meselesi var. Büyük tarihi yapıtların ve eserleri sular altıda bırakılması gibi.Böylesi kararlar karşısında direnmek gerekiyor.Doğanın bize sunduğu olanaklardan elbette yararlanmalıyız ancak bu olanakları ve sahip olduğumuz teknik üstünlüğü tarihsel mirası kaybetmek için kullanmamalıyız.Hasankeyf’i koruma çabaları bu çerçevede ele alımalıdır.

Konuya doğal yapıda sağlanan değişikliklerin insan yaşamına olan etkilerinden girmiştik.Bu değişim insan yaşamında tahmin edilemeyenin gerçekleşmesine neden olmaktadır.Taşlar üstüne kurulan Bacağe köyünde bugün balık satılması da buna güzel bir örnek sanırım.